Waarom 2017 een fantastisch jaar wordt: hier zijn alvast 29 nieuwe tv-series die je kunt volgen

We hebben het al vaker gezegd: series moeten al enige tijd niet meer onderdoen voor films. Het aantal series is gigantisch en de lat ligt hoog. Er zijn niet alleen heel veel series, er zijn er ook heel veel goeie. In 2017 wil Netflix dubbel zo veel eigen content in vergelijking met 2016 en Amazon wil ook een speler worden om rekening mee te houden. Nog meer series in 2017 dus. Naar deze 29 kijken wij alvast stevig uit, en het is maar een fractie van wat er in de loop van dit jaar zal verschijnen (en waar we misschien nog niks van weten).

1. A Series Of Unfortunate Events (Netflix)

© Netflix

Netflix komt op 13 januari met de nieuwe serie A Series of Unfortunate Events. De serie is gebaseerd op de boeken van Lemony Snicket, een pseudoniem van Daniel Handler. Filmliefhebbers met een goed geheugen herinneren zich de filmversie uit 2004 waarin Jim Carrey Gaaf Olaf speelde, één van zijn meer verdraagbare rollen.

De boekenreeks vertelt het verhaal van drie weeskinderen die worden toegewezen aan een ver familielid en voogd, Graaf Olaf. Die graaf voelt geen greintje liefde voor de kinderen, maar is wel geïnteresseerd in hun erfenis. Ze moeten dus steeds op hun hoede zijn voor de graaf, terwijl ze tegelijkertijd proberen om de mysterieuze dood van hun ouders een verklaring te geven. Neil Patrick Harris speelt Graaf Olaf en dat zou zo maar eens even goed kunnen zijn dan de vertolking van Jim Carey.

 

Verwacht: 13 januari

2. Prison Break: Sequel (Fox)

Als 2016 het jaar van de comebacks was, dan heeft 2017 toch ook nog wat in petto. Prison Break was intussen alweer een hele tijd geleden één van onze favoriete series. Maar na vier seizoenen en een anderhalf uur durende slotfilm leken alle eindjes aan elkaar geknoopt. Plots was er echter toch inspiratie om nog een vijfde seizoen te maken. Altijd een beetje gevaarlijk voor series die ooit zo geliefd waren.

Het verhaal speelt zich zeven jaar later af. Michael Scofield leek voor ons te zijn gestorven, maar dat blijkt uiteraard niet het geval te zijn. Prison Break gaat echter mee met z'n tijd, want volgens de geruchten zal het vijfde seizoen ook over de Islamitische Staat en terrorisme gaan. Michael zit - hoe kan het ook anders - in een gevangenis in Jemen. T-Bag levert Lincoln en Sara de informatie die alles in gang zet, en samen met Sucre en C-Note proberen ze Michael uit de cel en uit het land te krijgen. Klinkt bekend, maar misschien kan de IS-factor het verhaal hedendaags maken.

 

Verwacht: in het voorjaar

3. Twin Peaks (Showtime)

© Showtime

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar het nieuwe seizoen van Twin Peaks - de iconische televisiereeks van begin jaren 90 over de verdwijning van Laura Palmer - komt er, mét David Lynch aan boord. In april 2015 stapte hij nog uit de voorbereidingen van de serie. Op Twitter schreef Lynch toen dat onenigheid over budgetten daarvoor de voornaamste reden was.

"Men wil mij niet genoeg geld geven om het scenario op mijn manier om te zetten", zo klonk het toen. Maar dat was toen en nu is nu. Dat geld is door Showtime wel beschikbaar gemaakt en het vervolg komt er. Er zullen zelfs meer afleveringen gemaakt worden dan de oorspronkelijk aangekondigde negen en David Lynch zal alles zelf regisseren. Ook acteur Kyle MacLachlan keert terug voor zijn rol als agent Dale Cooper.

 
Verwacht: april

4. Legion (FX)

© Fox

Ook in 2017 geen tekort aan Marvel in cinema en op televisie. Netflix bouwt verder aan hun Marvel Universe met The Punisher, Iron Fist en The Defenders en ondertussen zal op Fox Legion te zien zijn, ook van Marvel. Die reeks wordt tegelijkertijd gelanceerd in 125 landen, waaronder ook in België. Legion speelt zich af in de wereld van X-Men en brengt het verhaal van David Haller, een jongeman die al sinds zijn tienerjaren worstelt met een psychische aandoening en met sterke bovenmenselijke krachten. Het eerste seizoen telt acht afleveringen.

 
Verwacht: 8 februari

5. 24: Legacy (Fox)

Als Prison Break terugkeert, dan kan die andere topserie uit de nillies dat ook doen. 24 deed dat natuurlijk twee jaar geleden al, maar nu volgt met 24: Legacy een spin-off. Oorlogsheld Eric Carter, gespeeld door Corey Hawkins, is teruggekeerd naar de Verenigde Staten en vraagt CTU om hulp door problemen die hem blijven achtervolgen. Ze zullen uiteindelijk de grootste terroristische aanslag ooit op Amerikaanse bodem moeten stoppen. Uiteraard zal de serie opnieuw in real-time lopen, waardoor alle feiten zich chronologisch na elkaar afspelen. In totaal telt de reeks twaalf afleveringen.

 
Verwacht: 5 februari

6. Powerless (NBC)

© NBC

De superheldenreeks met de meest originele invalshoek komt in 2017 van NBC met Powerless en wordt gelanceerd op 2 februari. Voor het eerst krijgen we immers een sitcom voor de kiezen over een verzekeringsfirma in het universum van DC Comics. Of er ook effectief helden te zien zullen zijn in Powerless is nog maar de vraag, we verwachten een reeks die zal focussen op de gewone mensen, een reeks die zal focussen op de collateral damage die opduikt wanneer superhelden een poging doen om de wereld te redden.

Verwacht: 2 februari

7. Godless (Netflix)

Een bekend gezicht voor de fans van Downton Abbey, want Michelle Dockery speelt één van de hoofdrollen in de Netflix-serie Godless. Voorts zal je ook Jeff Daniels en Jack O'Donnel in actie zien. We maken een flinke sprong terug in de tijd naar het Wilde Westen. Frank Griffin is een outlaw die in de jaren 1880 terreur zaait. Hij zit Roy Goode, zijn aartsvijand, op de hielen. Die verbergt zich op de ranch van Alice Fletcher. Uiteindelijk komt Frank in La Belle terecht, een stadje dat bizar genoeg volledig uit vrouwelijke bewoners bestaat.

Verwacht: onbekend

8. The Handmaid's Tale (Hulu)

The Handmaid's Tale is gebaseerd op het boek van Margaret Atwood dat dezelfde naam draagt. Hulu, nog een streamingservice, zal de serie vermoedelijk in april uitzenden. Het verhaal speelt zich af in de toekomst, waar een vrouw gedwongen wordt om te leven als een concubine in een theocratische dictatuur. Jordana Blake neemt de hoofdrol voor haar rekening.

 
Verwacht: 26 april

9. House Of Cards 5 (Netflix)

House Of Cards was vorig jaar natuurlijk erg actueel door de Amerikaanse presidentsverkiezingen, en het valt af te wachten of de makers naar de uitkomst gekeken hebben voor het vervolg van hun reeks. Voor ons was het vierde seizoen met voorsprong het beste tot nu toe, en we zijn er gerust in dat Frank Underwood ook in 2017 voor heel goede televisie zal zorgen.

Verwacht: 24 februari

10. Beau Séjour (Eén)

© VRT

We wilden er graag een serie van Vlaamse bodem insteken, vooral omdat je snel gaat merken dat deze helemaal niet misstaat tussen al deze toppers. Beau Séjour won in het buitenland al prijzen, zal de eerste Vlaamse serie op ARTE worden, en we hebben horen waaien dat een grote, wereldwijde streamingsite de reeks gaat aanbieden.

Het verhaal is dan ook erg sterk: een meisje wordt bebloed wakker in een hotelkamer. Even later ziet zichzelf dood in de badkuip liggen. Ze loopt echter nog rond, maar niemand kan haar zien omdat ze overleden is. Bijna niemand, want vijf mensen zien haar wel nog en ze kunnen haar zelfs nog aanraken. Waarom zij wel, en kunnen ze samen de moordzaak oplossen?

Verwacht: 1 januari

11. Iron Fist (Netflix)

De cirkel is bijna rond voor Netflix, dat verschillende Marvel-personages een eigen serie wou geven. Na Jessica Jones, Daredevil en Luke Cage is het in 2017 de beurt aan Iron Fist. Finn Jones speelt Danny Rand, die de mogelijkheid heeft om de kracht van de Iron Fist op te roepen. Hij keert na vijftien jaar vermist te zijn terug naar New York om er zijn familiebedrijf weer op te eisen. Wanneer er een dreiging opduikt moet hij echter kiezen tussen het nalatenschap van zijn familie en zijn taken als Iron Fist.

 
Verwacht: 17 maart

12. The Defenders (Netflix)

En nu we toch over Marvel en Netflix bezig zijn: 2017 belooft een topjaar te worden, want ook The Defenders staan op het programma. Hierin zien we de acteurs van Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist en Daredevil de rollen uit hun eigen series hernemen. Het is nog niet bekend wanneer Netflix deze serie zal lossen, maar door de release van Iron Fist in maart denken we niet dat we de acht afleveringen tellende serie voor de zomer hoeven te verwachten.

 
Verwacht: onbekend, ergens in 2017

13. The Punisher (Netflix)

Hebben we al gezegd dat 2017 voor Marvel-fans fantastisch wordt? Er staat er nog eentje gepland op Netflix: The Punisher. Hiervoor herneemt Jon Bernthal zijn rol uit Daredevil. We weten er nog niet veel over, en we gaan ook nog wel een tijdje moeten wachten. Ze zijn pas in oktober beginnen filmen. We lezen hier en daar dat november 2017 de mogelijke releasedatum wordt. Maar dan is uitstel naar 2018 natuurlijk niet veraf. Niet vergeten dat The Defenders dus vermoedelijk nog ergens tusssen maart en november moet verschijnen.

 
Verwacht: onbekend, mogelijk november

14. The Leftovers 3 (HBO)

© HBO

Het derde seizoen van The Leftovers - uitgangspunt van de serie: 2% van de mensheid verdwijnt van het ene op het andere moment - is meteen ook het laatste. Nadat we onze twijfels hadden bij het eerste seizoen, nam het tweede die helemaal weg. Het niveauverschil was groot en The Leftovers werd in zijn tweede seizoen gewaagde televisie. Het is dus met hoge verwachtingen dat we uitkijken naar dit laatste.
 
Verwacht: april

15. Time After Time (ABC)

Een serie over tijdreizen, dat kan er altijd bij. Time After Time is gebaseerd op het gelijknamige boek en de verfilming daarvan. H.G. Wells komt in het moderne Manhattan terecht waar hij op niemand minder dan Jack The Ripper moet jagen. De serie is van de hand van de maker van The Vampire Diaries.
 
Verwacht: onbekend, ergens in 2017

16. Big Little Lies (HBO)

© HBO

Vanaf 19 februari zal HBO laten zien dat ze nog steeds de koningen zijn van de mini-serie. In 2015 was er het schitterende Show Me A Hero, in 2016 maakte The Night Of furore en in 2017 is er een nieuwe mini-reeks, genaamd Big Little Lies. De reeks is gebaseerd op de gelijknamige roman van Liane Moriarty en gaat over een feestavond op een kleine basisschool in Australië. Die loopt zodanig uit de hand dat een groot politieonderzoek volgt.

Gillende sirenes, een verbijsterde schooldirecteur en één van de ouders die het moest bekopen met zijn leven. Maar wat is er nu precies gebeurd? Big Little Lies gaat over kleine leugens met grote gevolgen en zit vol sterren. Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Laurda Dern én Shailene Woodley zullen naast elkaar spelen en niemand minder dan Jean-Marc Vallée (Dallas Buyers Club, Wild, Demolition) stond daarvoor achter de camera.

 
Verwacht: 19 februari

17. Mindhunter (Netflix)

© Netflix

Netflix heeft voor 2017 een nieuwe reeks aangekondigd met een klinkende naam als regisseur: David Fincher. Fincher was het brein achter House Of Cards en is de regisseur van onder andere Se7en, Fight Club, The Social Network en Gone Girl. Nu heeft hij dus, samen met Charlize Theron, zijn schouders gezet onder de serie Mindhunter, gebaseerd op het boek Mind Hunter: Inside The FBI's Elite Serial Crime Unit uit 1996 van John Douglas en Mark Olshanker. De reeks zou om twee FBI-agenten draaien die seriemoordenaars interviewen in een poging om moorden op te lossen.

 
Verwacht: onbekend, ergens in 2017

18. APB (FOX)

Een serie over een miljonair uit de technologiewereld die de controle over de politie van Chicago krijgt. Op die manier probeert hij een moord op te lossen. Gideon Reeves heeft namelijk gezien hoe zijn beste vriend vermoord werd. Het politiekorps wordt als het ware geprivatiseerd, en Reeves dwingt iedereen om de manier waarop ze misdaad bestrijden te herzien.

 
Verwacht: 6 februari

19. The Deuce (HBO)

© HBO

Nog beter nieuws, want ook David Simon heeft zich weer achter zijn schrijftafel gezet. Het brein achter topseries als The Wire, Generation Kill, Treme en Show Me A Hero heeft een nieuwe reeks bij elkaar gepend voor HBO. Deze keer vormt de legalisering en de opkomst van de porno-industrie in de jaren 70 en 80 de achtergrond. In de reeks zullen ook typische Simon-thema's naar voren komen als drugsoorlogen, de huizenmarkt en de effecten van HIV. James Franco zal in deze reeks de twee hoofdrollen spelen (een tweeling) en ook Maggie Gyllenhaal is al aan het project verbonden.

 
Verwacht: onbekend, ergens in 2017

20. Purity (Showtime)

© Max Mumby/Indigo - Getty Images

HBO en Showtime hebben gevochten om deze verfilming van de laatste bestseller van Jonathan Franzen, Showtime heeft gewonnen. Het wordt de eerste keer dat één van de romans van Franzen zal worden verfilmd, Daniel Craig is alvast verbonden aan één van de hoofdrollen.

Purity verscheen vorig jaar en werd in het Nederlands vertaald als Zuiverheid. Craig zal de rol vertolken van Andreas Wolf, een Duitse zakenman die in contact komt met hoofdpersonage Pip Tyler. Regisseur van dienst is Todd Field, hij regisseerde Little Children uit 2006.

20 afleveringen zullen uitgezonden worden over twee jaar, we hebben dus al één reeks die we ook in ons lijstje voor 2018 kunnen zetten.

Verwacht: onbekend, ergens in 2017

21. The Blacklist: Redemption

Jawel, een spin-off van de The Blacklist die voor een groot deel rond Tom Keene draait. Samen met Susan Hargrave komt hij terecht in een geheime organisatie die problemen aanpakt die de regering te gevaarlijk vindt.
 
Verwacht: 23 februari

22. The Alienist (TNT)

© Jacopo Raule/Andreas Rentz

The Alienist wordt een nieuwe reeks voor TNT die gebaseerd is op de awardwinnende bestseller van Caleb Carr. Daarin worden een journalist (Luke Evans) en een forensisch psycholoog (Daniel Brühl) uit het New York van 1896 geconfronteerd met een gruwelijk verminkt lichaam van een adolescente jongen die zichzelf prostitueerde in één van de beroemde bordelen van Manhattan.

Luke Evans is momenteel te zien in de verfilming van The Girl On The Train en speelt Gaston in het aankomende Beauty And The Beast. Brühl op zijn beurt zal binnenkort naast Jessica Chastain en onze eigen Johan Heldenbergh te zien zijn in The Zookeeper's Wife.

The Alienist zal geregisseerd en geproduceerd worden door de BAFTA-genomineerde regisseur Jakob Verbruggen. Het is de zoveelste reeks die de nog altijd maar 36-jarige Verbruggen aan zijn nu toch al erg indrukwekkend cv kan toevoegen, waar ook al Black Mirror en House Of Cards op genoteerd staan.

Verwacht: onbekend, ergens in 2017

23. Emerald City (NBC)

© NBC

In de eerste week van 2017 start NBC met de uitzending van Emerald City, een eigentijdse update van The Wizard Of Oz. De nu twintigjarige Dorothy Gale wordt, samen met haar hond K9, weggeveegd door een tornado en komt terecht in een bijzonder land waar een almachtige heerser regeert en waar magie verboden is.

 
Verwacht: 6 januari

24. When We Rise (ABC)

© ABC

Ook grote regisseur Gus Van Sant, van films als Elephant en Milk, maakt de overstap naar de televisie in 2017 voor een mini-reeks van 7 afleveringen. Deze reeks zal starten in 1969 met de Stonewall-rellen en verhaalt over de strijd voor gelijke rechten voor de LGBTQ-gemeenschap. Grote namen als Guy Pearce, Whoopi Goldberg en Michael K. Williams zijn verbonden aan het project. Uitzending is voorzien vanaf februari 2017.

 
Verwacht: februari

25. Santa Clarita Diet (Netflix)

© Netflix

Net zoals wel vaker het geval is bij Netflix hangt er nog een waas van mysterie rond de precieze plot van Santa Clarita Diet. Wel bekend is dat Drew Barrymore en Timothy Olyphant een koppel spelen - Joel en Sheila - die een afgezonderd leven leiden in de voorstad van Los Angeles, samen met hun tienerdochter Abby. En dan ondergaat Sheila een - wat ze bij Netflix noemen - "dramatische verandering in haar leven die de levens van haar gezinsleden dreigt te verwoesten."

Hoewel deze plot nogal zwaar klinkt wordt de titel overal aangekondigd als een komische reeks. Op 3 februari van het nieuwe jaar weten we meer!

Verwacht: 3 februari

26. Gypsy (Netflix)

© Dominique Charriau - Getty Images

Naomi Watts heeft de hoofdrol te pakken in Gypsy, een nieuwe thrillerserie van Netflix. Watts speelt hierin een therapeut die gevaarlijke en intieme relaties aangaat met haar patiënten. Het eerste seizoen van Gypsy telt tien afleveringen en staat gepland voor 2017. Wat we hiervan precies kunnen verwachten is niet geheel duidelijk, want het wordt de allereerste productie voor een zekere Lisa Rubin. Spannend!

Verwacht: onbekend, ergens in 2017

27. G.L.O.W. (Netflix)

© Kimberly White - Getty Images

Jeni Kohan, de bedenker van de populaire serie Orange Is The New Black schrijft nu aan G.L.O.W., een komische reeks over vrouwelijke worstelaars. De serie zal ook op Netflix te zien zijn, maar wanneer dat precies zal zijn is nog niet duidelijk.

G.L.O.W., afkorting voor Gorgeous Ladies of Wrestling, speelt zich af in de jaren tachtig. De serie is gebaseerd op een worstelcompetitie in Los Angeles die tussen 1986 en 1990 gehouden werd. Er is nog niet veel bekend over het verhaal. Wel is duidelijk dat de serie zich richt op een vrouw die het wil waarmaken in de wereld van vrouwelijke worstelaars. Alison Brie en zangeres Kate Nash spelen alvast een rol.

Dat Kohan aan G.L.O.W. werkt, wil trouwens helemaal niet zeggen dat het einde van Orange Is The New Black in zicht is. Er zullen nog ten minste drie seizoenen gemaakt worden. Ieder jaar verschijnt er een nieuwe reeks, dus als we doortellen belanden we al in het jaar 2019. In dat jaar zou dan het zevende seizoen over de gevangenen van Litchfield op Netflix moeten verschijnen.

Verwacht: onbekend, ergens in 2017

28. Sneaky Pete (Amazon)

© Amazon

Zoals gezegd wil ook Amazon meespelen in televisieland in 2017. Met Sneaky Pete lanceren ze op 13 januari een misdaaddrama, geproduceerd door Bryan Cranston (Breaking Bad) waarin de acteur ook zelf een bijrol zal vertolken. De hoofdrol in het misdaaddrama is echter voor Giovanni Ribisi. Hij speelt een oplichter die net uit de gevangenis komt en de identiteit van zijn celgenoot Pete aanneemt. Vervolgens overtuigt hij de grootouders van Pete dat hij de kleinzoon is die ze al twintig jaar niet meer hebben gezien. Maar de nieuwe Pete komt zwaar in de problemen wanneer een gangster (Cranston) zijn daadwerkelijke broer ontvoert.

 
Verwacht: 13 januari

29. Z: The Beginning Of Everything (Amazon)

© Amazon

Op 27 januari lanceren ze dan weer Z: The Beginning Of Everything waarin Christina Ricci Zelda Fitzgerald speelt, de vrouw van The Great Gatsby-auteur F. Scott Fitzgerald. De serie gaat over de turbulente relatie tussen de twee wanneer hij nog een ongepubliceerd auteur is. David Hoflin speelt in deze reeks F. Scott Fitzgerald zelf.

 
Verwacht: 27 januari

En nog veel meer...

In de zomer en in het najaar zullen er zeker nog reeksen verschijnen waar we nu nog niet veel over weten. Dus vermoedelijk zitten daar ook nog een aantal pareltjes tussen. En natuurlijk krijgen heel wat successeries van de voorbije jaren een vervolg in 2017. Denk maar aan Orange Is The New Black, Bloodline en nog veel meer. In ons overzicht van 2016 kan je bij enkele series ook al lezen dat ze hernieuwd zijn voor een nieuw seizoen. We gaan tijd te kort hebben dit jaar!

Lees meer