In Londen schieten ze honderden vossen neer omdat mensen na de feesten met te veel huisvuil zitten

Een vies randje aan de eindejaarssfeer: in de komende weken zullen jagers in de straten van Londen een paar honderden vossen doodschieten. Da's een maatregel die ze elk jaar nemen, omdat de vossen tijdens de feesten te veel overlast veroorzaken. Waarom alleen na de feestdagen? Omdat de vuilzakken van de mensen dan overvol zitten met lekkers, en dat kunnen de dieren niet weerstaan. Hoe zou je zelf zijn?

Je kan een paar dagen overschotjes eten van je kerstmaal, maar uiteindelijk belandt er toch veel afval nog in de vuilbak. En in Londen hoopt dat afval zodanig hoog op dat de vossen die in de stad wonen erop afkomen. Waardoor er ook substantieel meer mensen klagen over de dieren. De oplossing? Je kan iemand bellen om de vossen dood te schieten, of je kan het zelf doen.

Tom Knightly, een zelfstandige ongedierteverdelger (ja, vossen tellen als ongedierte) uit Londen, zegt aan The Evening Standard dat "er veel vuilbakken bijna zullen overstromen met restjes. Dat is de hemel voor vossen." En daarom bellen mensen dus zo'n exterminator, een verdelger. En dat brengt tamelijk wat op: zo'n 350 tot 450 pond per gewerkte dag, plus vijftig pond per gedode vos. Elk jaar worden er zo in de eindejaarsperiode honderden dieren doodgeschoten.

10.000 vossen in Londen

Gemiddeld krijgt Knightly zo'n 3 tot 4 telefoontjes per dag van geplaagde buurten waar de tuinen overhoop gehaald worden door vossen, of waar de dieren te veel lawaai maken. Per jachtbeurt schiet hij dan zo'n vijftal vossen dood. En da's helemaal legaal in Londen, waar zo'n 10.000 vossen wonen. Da's trouwens de grootste groep in een stad, niet onlogisch.

Zelfs als we rekening houden met de klachten uit de buurt, dan nog lijkt de vossen neerschieten geen goed plan, zegt de RSPCA, de Engelse dierenbescherming. "Wij moedigen mensen altijd aan om andere manieren te zoeken om van de vossen af te geraken. Ze neerschieten zorgt er gewoon voor dat de overige vossen naar andere buurten verhuizen", zeggen zij.

Om in Groot-Brittannië op vossen te jagen, moet je enkel een wapenvergunning hebben, de vos moet op je eigen land zitten en je mag niet op een gevaarlijke plaats schieten. Maar verder zijn vossen in Groot-Brittannië niet beschermd. In België, waar het probleem ook wel minder groot is, mag er enkel op vossen geschoten worden tijdens bepaalde periodes van het jaar, en in bepaalde gebieden. Geen rogue jagers bij ons dus.

Lees meer