China toont zijn ambitieuze ruimteplannen: in 2018 naar achterkant maan, in 2020 naar Mars

Veel landen zijn momenteel bezig met een ruimteprogramma, maar geen enkele daarvan is zo ambitieus als die van China. De Chinese overheid heeft een document vrijgegeven met zijn plannen voor de komende jaren en daarin staat onder andere het plan om voor het eerst ooit op de achterkant van de maan te landen en de ambitie om in 2020 een wagentje op Mars te zetten. Over bemande missies is wel geen sprake.

Europa kende in oktober een tegenvaller met de neergestorte Marslander en wat Donald Trump van plan is met het ruimteprogramma van de Verenigde Staten is nog niet helemaal bekend. Maar China wil volgend jaar al opnieuw naar de maan.

In 2017 willen ze hun maanlander Chang’e 5 laten landen op de maan en wat later met materiaal laten terugkeren. In 2018 willen ze zelfs iets unieks doen. Er is namelijk nog nooit een ruimtewagentje zacht op de achterkant van de maan geland. Daar wil China informatie vinden over hoe de maan tot stand gekomen is.

Militaire doeleinde

Nog twee jaar later willen de Chinezen naar Mars. Ze willen een orbiter rond Mars sturen en ook een wagentje laten landen. Daar willen ze vooral ervaring opdoen voor toekomstige missies op Mars of zelfs naar andere planeten zoals Jupiter. In het document is wel geen sprake van een bemande missie naar Mars, daar heeft China nochtans vroeger wel al over gesproken.

In de Verengde Staten is bij het ministerie van Defensie grote bezorgdheid over de ambitieuze plannen van China. Volgens hen kan het ruimteprogramma gebruikt om gegevens te verzamelen die het kan het gebruiken bij militaire doeleinden. De Chinese overheid ontkent dat en spreekt over "vredevolle doelen".

Lees meer