Daarom zal je op oudejaarsnacht op sommige klokken 23.59.60 zien staan

Je bent misschien al aan het aftellen tot je kan vieren op oudejaar, maar daarvoor zal je nog een beetje langer moeten wachten. Gelukkig is het maar een seconde langer want aan het einde van 2016 wordt een zogenaamde schrikkelseconde ingevoerd. Dat is iets dat af en toe nodig is om ervoor te zorgen dat een dag van 24 uur gelijk blijft aan de tijd die de aarde nodig heeft om rond zijn as te draaien.

Een dag is de tijd die de aarde nodig heeft om éénmaal rond zijn as te draaien, dat is toch wat we ooit geleerd hebben op school. Die tijd die de aarde nodig heeft om rond zijn as te draaien, is echter niet altijd even lang en wordt ook steeds langer omdat de aarde steeds trager ronddraait. Dat verschil is wel heel miniem, maar niet onbelangrijk.

Daarom werd in 1972 beslist om af en toe een schrikkelseconde in te voeren zodat onze klok gelijk blijft lopen met de omwenteling van de aarde. Het is ondertussen al de 26e keer dat we zo'n extra seconde invoeren. Op 31 december 23.59.59 gaan we dus naar 23.59.60 en pas dan naar 00.00.00. Je moet dus iets langer wachten met je nieuwjaarszoenen.

Niet alle wetenschappers zijn een even grote fan van het systeem omdat computers er vaak problemen mee hebben, maar voorlopig bestaat de schrikkelseconde nog altijd. Zonder dit systeem zou het verschil tussen de klok en het ritme van de aarde in 2100 al enkele minuten bedragen en tegen 2700 zou dat al een half uur zijn.

Lees meer