Airbnb in Gent? Maximum 60 dagen per jaar 

Een nachtje weg, dan kijk je gewoon op Airbnb, toch? Maar daar zijn ze in Gent niet blij mee, want een heel aantal huizen wordt daar voltijds als Airbnb verhuurd en zijn dus de facto 'illegale hotels'. En dus wil de Arteveldestad overleggen met Airbnb om huizen en appartementen voor maximum 60 dagen per jaar open te stellen. 

Airbnb is groot, ook in Gent. Je kan in de provinciehoofdstad kiezen uit zo'n 800 plekken om te logeren. Ongeveer 400 daarvan zijn volledige huizen of appartementen, geen kamers. Da's slecht nieuws voor de woningmarkt, zegt Groen-gemeenteraadslid Dirk Holemans.

"Zelfs wanneer je rekening houdt met de bestaande bed and breakfasts die nu ook via Airbnb adverteren, dan nog kom je uit op ongeveer 200 appartementen of woningen die onttrokken zijn aan de nu al krappe Gentse woonmarkt", zegt Holemans aan De Standaard. En dus moet er iets veranderen, naar het voorbeeld van Amsterdam.

Want in de Nederlandse hoofdstad kan je nu een heel appartement slechts voor maximum zestig dagen per jaar verhuren. En da's ongeveer de deal die Holemans wil sluiten met Airbnb in Gent.

Sympathieke dienst

"Ik ga daarover samenzitten met het bedrijf, maar ik ga ervan uit dat wat kan voor Amsterdam, ook moet kunnen voor Gent’, zegt schepen van Wonen Tom Balthazar (sp.a). ‘Airbnb is een sympathieke dienst, maar hij moet gebruikt worden waarvoor hij dient: het occasioneel verhuren van kamers."

Voor alle duidelijkheid: met de limiet viseren Holemans en Balthazar vooral de mensen die een heel jaar lang, bijna professioneel dus, een volledig pand verhuren. Mensen die een kamer in hun huis Airbnb-en, zullen sowieso niet onder de limiet vallen.

Lees meer