Er is op oudejaar niet alleen vuurwerk te zien, maar ook een komeet

Je zal op 31 december waarschijnlijk sowieso naar het vuurwerk kijken om middernacht, maar misschien zie je dan wel nog iets extra. In december passeert er namelijk een komeet langs de aarde die je ook de komende nachten nog kan bekijken. Je kan deze zien in de buurt van de maan als het niet bewolkt is, maar hebt normaal wel een verrekijker of telescoop nodig.

Vroeger zagen mensen kometen als een slecht voorteken, maar ondertussen weten we dat ze dat niet zijn. Ze zijn een speciaal fenomeen in de ruimte en sommige kan je om de zoveel tijd zien passeren. Komeet 45P, ook wel Honda-Mrkos-Pajdušáková genoemd naar haar ontdekkers, passeert langs de aarde om de 5 jaar en drie maanden.

Sinds vorige week kan je hem opnieuw bewonderen. De komeet is momenteel 's nachts te zien in de buurt van de maan. Ze heeft een groene schijn en de typische lange staart. De kans dat je de komeet kan waarnemen zonder telescoop of sterke verrekijker is wel klein.

Het is sowieso een interessante maand om naar de hemel te kijken 's nachts, want ook Venus en Mars zijn heel herkenbaar. Venus is het helderste wat je momenteel ziet tussen de sterren en een beetje daarboven zal je een rood stipje zien en dat is Mars.

Lees meer