Netflix knalt het nieuwe jaar in, dit is wat er allemaal te beleven valt in januari

Voor wie slaapdronken en/of met een kater van formaat het nieuwe jaar in stapt zal Netflix vanaf 1 januari nieuwe seizoenen toevoegen van Bates Motel (seizoen 3), The Blacklist (seizoen 3), Sleepy Hollow (seizoen 3), Luther (seizoen 4), Homeland (seizoen 5) en Family Guy (seizoen 14). Maar ook in de rest van de maand hebben we interessante dingen opgemerkt. Nemen jullie er de agenda even bij?

1. London Spy (01/01)

© BBC America, NBC

Her is hij weer, onze Belg in het buitenland. Op Nieuwjaarsdag voegt Netflix de miniserie London Spy toe, geregisseerd door Jakob Verbruggen die we ook al kennen van The Fall, House Of Cards en Black Mirror. De reeks is genomineerd voor een Golden Globe dankzij de vertolking van Charlotte Rampling (in een bijrol).

Het verhaal begint wanneer de jonge Danny verliefd wordt op Alex. Even later verdwijnt Alex en nog even later wordt zijn lichaam teruggevonden. Wanneer Danny te weten komt dat Danny als spion voor de Secret Intelligence Service werkte, gaat hij op zoek naar de waarheid rond de dood van zijn vriend.

2. Mrs. Doubfire (01/01)

Nee, gelukkig zijn de filmbonzen nog niet op het idee gekomen om een remake te maken van Mrs. Doubfire, maar deze lijkt ons gewoon leuk om op de eerste luie zondag van het jaar met het gehele gezin te bekijken. Ondanks de respectabele leeftijd al van de film (hij dateert uit 1993) blijft Robin Williams onovertroffen als de vader die zich vermomt als huishoudster om tijd te kunnen doorbrengen met zijn gezin.

3. One Day At A Time - Netflix Original (06/01)

© Netflix

Netflix staat erom bekend om afgeschreven series een tweede kans te geven. Zo brachten ze (een soort van) Full House terug met Fuller House, maakten ze een succes van Lovesick (het eerste seizoen daarvan dateerde al van 2014, daarna werd de reeks stopgezet) en ook nog dit jaar werd Black Mirror teruggebracht.

Ook de nieuwe sitcom One Day At A Time kunnen we nu in dit rijtje plaatsen. In de reeks wordt een Cubaans-Amerikaanse moeder gevolgd die net gescheiden is en haar leven weer op de rails probeert te krijgen en ondertussen haar kinderen probeert op te voeden en dient af te rekenen met haar iets te behulpzame moeder.

Het klinkt oerklassiek en dat is het ook. De originele One Day At A Time liep van 1975 tot 1984 en werd in die tijd negen keer genomineerd voor een Golden Globe. De oorspronkelijke regisseur Norman Lear was betrokken bij de update van de reeks.

4. Coin Heist - Netflix Original Film (06/01)

© Netflix

De kwaliteit van de films die Netflix zelf gelanceerd heeft, is tot nu toe op zijn zachtst gezegd wisselvallig. Volgens Netflix is dat ook precies de bedoeling en willen ze voor ieder wat wils produceren. Toch hebben ze met Blue Jay bewezen dat het loont om hun filmaanbod in de gaten te houden, er zou zomaar eens een pareltje tussen kunnen zitten. En in januari van 2017 lanceren ze elke week een nieuwe film.

De eerste van het jaar is Coin Heist, een film over een aantal leerlingen die uitgaan van het volksspreekwoord "vele kleintjes maken één groot." Na een uitstap naar de US Mint bedenken enkele van de leerlingen een plan om 10 miljoen dollar van de United States Mint te stelen. De Mint produceert binnen- en buitenlandse munten, herdenkingsmunten en medailles en speciale munten waar verzamelaars veel geld voor willen neertellen.

De fans van Pretty Little Liars zullen Sasha Pieterse in de cast herkennen.

5. A Series Of Unfortunate Events - Netflix Original (13/01)

© Netflix

De serie is gebaseerd op de boeken van Lemony Snicket, een pseudoniem van Daniel Handler. Filmliefhebbers met een goed geheugen herinneren zich de filmversie uit 2004 waarin Jim Carrey Gaaf Olaf speelde, één van zijn meer verdraagbare rollen.

De boekenreeks vertelt het verhaal van drie weeskinderen die worden toegewezen aan een ver familielid en voogd, Graaf Olaf. Die graaf voelt geen greintje liefde voor de kinderen, maar is wel geïnteresseerd in hun erfenis. Ze moeten dus steeds op hun hoede zijn voor de graaf, terwijl ze tegelijkertijd proberen om de mysterieuze dood van hun ouders een verklaring te geven. Neil Patrick Harris speelt Graaf Olaf en dat zou zo maar eens even goed kunnen zijn dan de vertolking van Jim Carey.

6. Clinical - Netflix Original Film (13/01)

© Netflix

Ze slagen er vaak in bij Netflix om het mysterie rond hun releases groot te houden, zo ook bij deze film Clinical. Er is (nog) geen trailer en het enige wat we dus al kunnen meegeven is de plot. Nu, die klinkt wel interessant! Clinical draait om Dr. Jane Mathis (Vinessa Shaw), een psychotherapeut die achtervolgd wordt door haar eigen duistere herinneringen. Terwijl ze een nieuwe patiënt behandelt die door een ongeval ernstig mismaakt is, wordt ze geplaagd door flashbacks over...

7. Frontier - Netflix & Discovery Canada (20/01)

© Netflix

Wij hebben Jason Momoa ooit ontmoet toen hij interviews deed voor de The Red Road, de mini-reeks die hij maakte voor Sundance Channel en we kunnen verzekeren: sympathieke kerel, maar ook zeer groot en stevig. Het is dan ook niet te verwonderen dat de makers van Game Of Thrones hem kozen om Khal Drogo te vertolken in het eerste seizoen.

Ondertussen ligt Game Of Thrones al een aantal jaren achter hem en lonkt Aquaman (in 2018), maar hij maakte eerst graag nog tijd voor Frontier, een historische minireeks (zes afleveringen) die zich afspeelt op het einde van de 18e eeuw en waarin gestreden wordt om de macht in de Noord-Amerikaanse bonthandel. Frontier heeft overigens nu al groen licht gekregen voor een tweede seizoen.

8. Take The 10 - Netflix Original Film (20/01)

© Netflix

Ook hier: we weten nog bijna niks over Take The 10. Alleen dit: het is een film die gaat over twee beste vrienden - een drugdealer en een winkelhouder - die we een dag volgen. Wat er gebeurd in die dag weten we nog niet, maar één en ander leidt tot een climax op een hiphopconcert. Andy Samberg - de heerlijke Jake Peralta uit Brooklyn Nine-Nine speelt - en Josh Peck spelen de beste vrienden Johnny en Chris.

9. Captain America: Civil War (27/01)

© Marvel

Voor wie Captain America: Civil War gemist heeft - wat ons betreft de beste Marvel van het jaar - kan nu zijn schade inhalen. Iron Man en Captain America staan, elk met hun aanhangers, tegenover elkaar. De vraag die een wig drijft tussen The Avengers houdt ons ook nog altijd bezig: moeten The Avengers onder overheidscontrole moeten komen te staan, of moeten ze onafhankelijk kunnen opereren?

10. iBoy - Netflix Original Film (27/01)

© Netflix

Saved the best for last, denken we toch. iBoy gaat over een zestienjarige jongen die neergeschoten wordt als hij een gewelddadige aanval op zijn liefje (Maisie Williams ofte de coole Arya Stark uit Game Of Thrones) probeert te stoppen. Hij belandt in een coma en wanneer hij wakker wordt merkt hij dat er delen van zijn smartphone in zijn hersenen zijn ingebed, een rariteit die hij zelfs als superkracht kan aanwenden. Benieuwd!

Lees meer