Haal die zakdoeken maar boven: de man die Bambi tekende is overleden

Neen, hij heeft het Disney-figuurtje niet uitgevonden, maar zonder Tyrus Wong zou Bambi er misschien nooit geweest zijn. De Chinees tekende Bambi voor het eerst zoals Disney hem later in de tekenfilm zou uitbeelden. Ook hier is 2016 op de valreep nog even met z'n meedogenloze zeis gepasseerd. Al moeten we er wel bij zeggen dat Bambi al uit 1942 komt en Wong liefst 106 jaar geworden is.

Bambi tekenen was blijkbaar niet zo eenvoudig voor de mensen bij Walt Disney. Net op dat moment kwam Tyrus Wong bij hen werken. Het waren de late jaren 1930, geen eenvoudige tijd voor de zoon van een Chinese migrant om werk te vinden. Een kans die Wong met beide handen greep, en zo begon hij in z'n vrije tijd zelf sketches van Bambi te maken. Wong vond namelijk dat de tekenaars van Disney er veel te veel detail in hebben gestoken, met een pak bomen die Bambi en z'n vriendjes op de achtergrond deden verdwijnen. Hij stapte met zijn tekeningen naar z'n bazen en die waren meteen in de wolken.

Warner Bros

Wong inspireerde zich op Chinese landschappen en voegde een dromerige sfeer toe aan Bambi. Uiteindelijk is de tekenfilm één van de grootste klassiekers van Disney geworden. Wong overleed gisteren van ouderdom, hij was 106 jaar geworden.

Je had misschien nog nooit van hem gehoord, maar voor kenners was hij de belangrijkste tekenaar van Bambi. Wong heeft nog andere generaties beïnvloed, zoals Andreas Deja, die Lilo in Lilo and Stitch bedacht, en Jafar in Aladdin. Helaas voor Disney hebben ze hem niet lang aan boord kunnen houden. Toen zijn werk voor Bambi achter de rug was, zetten ze Wong in 1941 aan de deur als gevolg van een staking van de tekenaars van Disney. De Chinees werd echter snel opgepikt door de concurrentie en zo kon hij bij Warner Bros beginnen.

Zo'n 25 jaar werkte hij bij die filmproducent aan storyboards en setontwerpen voor films als Rebel Without a Cause, The Wild Bunch en Sand of Iwo Jima. In 1968 ging hij met pensioen, maar Wong bleef wel schilderen. En zo maakte hij een aantal bekende kerstkaarten voor Hallmark. Hij begon ook vliegers te ontwikkelen. Sindsdien is er een documentaire over de artiest gemaakt en zijn memoires zijn in een boek verschenen. "Ik heb geleerd dat de natuur altijd groter is dan de mens. Het is de balans tussen mens en natuur die belangrijk is."

Lees meer