Geen oordopjes of zonnebril nodig: zo voelt je huisdier zich op z’n gemak tijdens vuurwerk

Vanavond gaan we knallen! 2017 staat voor de deur en velen gaan dat natuurlijk vieren, ieder op z’n eigen manier: sommigen rustig in de zetel met een glas champagne, anderen halen het groot geschut boven. Vuurwerk zal opnieuw de hemel kleuren, oren zullen trillen door de knallen. Maar voor veel huisdieren is dat onaangenaam. Met deze suggesties kan je je huisdier veiliger doen voelen.

Honden, katten, paarden, … Ze houden meestal niet van vuurwerk en kunnen onstuimig reageren op lichtflitsen en knallen. Baasjes kunnen dan ook een paar voorzorgen om ervoor te zorgen dat ook zij op een aangename manier 2017 kunnen inzetten.

"In het beste geval blijft het baasje thuis en probeert hij het dier af te leiden van de lichtflitsen en harde knallen", zegt dierenartsenpraktijk Van Dessel uit Antwerpen in Het Nieuwsblad. "Ga zeker niet wandelen wanneer er veel vuurwerk wordt afgestoken. De kans bestaat dat je dier in paniek de straat op loopt. Maak dus best een paar uur voor middernacht een mooie wandeling met je hond."

Maak het gezellig met wat muziek en verlichting

Als je het huis toch verlaat om elders te gaan vieren, dan laat je je huisdier best binnen op een veilige en vertrouwde plaats.

“Bij dieren die alleen buiten blijven bestaat de kans dat ze zullen proberen uit te breken uit angst. En dat kan rampzalige gevolgen hebben." Sommige honden wensen bijvoorbeeld zo weinig mogelijk prikkels, maar waarom het niet gezellig maken? “Voor andere is het goed om het licht aan te laten en een beetje muziek op te zetten. "Het is dus heel belangrijk om je huisdier goed te kennen en om te weten wat bij jouw dier het best werkt", geeft dierenartsenpraktijk Van Dessel aan.

Een andere meer drastische optie is medicatie. "Er zijn verscheidene medicijnen op de markt die de angsten onderdrukken, maar vaak moet de behandeling al enige tijd voor de eindejaarsfeesten gestart worden. Er zijn daarnaast ook natuurlijke producten die hulp kunnen bieden."

Of, je kan je huisdier ook laten wennen aan vuurwerk door geluiden te laten afspelen op de computer.

Lees meer