't Is opletten voor gladde wegen, want het vriest en er trekt een sneeuwzone over ons land

Als je morgenochtend weer aan het werk moet, dan zet je de wekker best een beetje vroeger dan normaal. Er zal komende nacht namelijk een regen- en sneeuwzone over ons land trekken. En ja: die sneeuw zal wellicht ook bij ons even blijven liggen, dus is het uitkijken voor gladde wegen.

Maar ook deze middag kan het al glad zijn op de baan. Er is namelijk sprake van lage bewolking, met hier en daar wat lichte regen. En aangezien de temperaturen rond het vriespunt schommelen, kan die neerslag plaatselijk aanvriezen. Als je straks nog je nieuwjaar moet gaan wensen, is het dus opletten geblazen.

Ook in het terugkeren wordt het gevaarlijk, want vanavond en vannacht trekt er een regen- en sneeuwzone van het noordwesten naar het zuidoosten over ons land. Aan de kust spreken we over regen, maar in Vlaanderen zal dat snel overgaan in smeltende sneeuw of op sommige plaatsen zelfs echte sneeuw. In de Ardennen kan er tegen morgenochtend 5 centimeter sneeuw liggen.

Maandag

Morgenochtend zal het wellicht nog sneeuwen ten zuiden van Samber en Maas, daar verwachten ze 1 à 3 centimeter verse sneeuw. In de rest van het land is het wisselend bewolkt met enkele buien, maar er kan ook nog sprake zijn van smeltende sneeuw. De temperaturen gaan bijna overal tot onder het vriespunt. Enkel vlak aan de kust zijn de minima positief, tot 4 graden. In het centrum is er sprake van -2 graden.

Hoe dan ook is het dus opletten voor gladheid door rijm- en ijsplekken en is het een goed idee om je warm in te duffelen.

Lees meer