China start jaar met code rood in 24 steden: smog nu zo dik dat niet meer gevlogen of met de auto gereden kan worden

2017 is in China gestart onder een hele dikke laag toxische smog. Op de eerste dag van het nieuwe jaar liep de concentratie van gevaarlijk fijnstof in hoofdstad Beijing op tot 24 keer het niveau dat door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt gezien als veilig.

In 24 Chinese steden heerst code rood, de hoogste staat van alarm. In nog eens 21 steden staat het momenteel op oranje. Inwoners wordt aangeraden om zo min mogelijk in te spannen en binnen te blijven.

Honderden vluchten moeten aan de grond blijven omdat de smog momenteel te dik is om te vliegen.

Boven de havenstad Tianjin (15 miljoen inwoners) blijft de giftige smog nog zeker de rest van de week hangen. De wegen rondom de miljoenenstad zijn afgesloten doordat rijden vanwege het beperkte zicht te gevaarlijk is.

Twee weken geleden was er ook al een enorm smogalarm. In meer dan veertig Chinese steden werden toen waarschuwingen afgegeven voor de smog, waaronder 22 met rood alarm. 1.200 fabrieken in de omgeving van Peking moesten stoppen met produceren, of kregen daarin beperkingen opgelegd.

Maar dat lijkt dus niet veel op te leveren. De luchtvervuiling in China veroorzaakt sowieso al 4.000 overlijdens per dag.

Impact

Er zijn in China de jongste dertig jaar 465 procent meer longkankers, en dat komt voornamelijk door de vervuiling, want het aantal Chinezen dat rookt is in diezelfde periode gedaald met maar liefst 63 procent.

Wie nu 18 is en in Beijing woont, kan er op rekenen dat hij 41 procent van de rest van zijn leven ziek zal zijn door de gevolgen van de luchtvervuiling concludeerde niet zo lang geleden het Beijings Centre for Disease Control and Prevention dat samen met de Wereldgezondheidsorganisatie daar een studie naar deed.

Vooral het verbranden van steenkool en het klein stof dat dit veroorzaakt, is verantwoordelijk voor 17 % van de overlijdens. De luchtvervuiling in Peking - onder “normale” omstandigheden - heeft hetzelfde effect op de gezondheid als iemand die om het uur een sigaret rookt.

38 procent van de Chinese bevolking leeft constant in lucht die verschillende keren de norm overschrijdt van wat de Wereldgezondheidsorganisatie als veilig acht.

Under The Dome

China verbood vorig jaar nog een documentaire die een onthutsend beeld schetst van de luchtvervuiling in het land. De film "Under The Dome" van onderzoeksjournaliste Chai Jing duurt 103 minuten en gaat in detail in op de oorzaken en gevolgen van de zware smog die talrijke Chinese grootsteden treft.

De film vertelt ook persoonlijke verhalen, zoals dat van een zesjarig meisje die in de koolmijnprovincie Shanxi woont, een van de meest vervuilde gebieden ter wereld. Ze zegt nog nooit witte wolken of sterren te hebben gezien. De film is ook kritisch voor de autoriteiten, die worden verweten nalatig te zijn geweest. Eén op de negen Chinezen bekeek de film in de eerste uren dat hij online stond, daarna greep de overheid in. Dit is de die documentaire (met Engelse ondertitels):