De genomineerden voor de tiende editie van de MIA's zijn bekend en - hoe kon het ook anders? - Bazart is de grote favoriet

Het muziekjaar 2016 is nu echt wel helemaal afgerond en dus gaan we traditioneel ook eens kijken wat in België de muzikale hoogtepunten waren. Op 3 februari worden daarvoor voor de tiende keer de MIA's uitgereikt door Muziekcentrum Vlaanderen en VRT. Bazart is dit jaar de grote favoriet. Natuurlijk, zouden we bijna zeggen.

In totaal zijn maar liefst 40 groepen en artiesten zijn genomineerd voor deze jubileumeditie. Het Vlaamse muziek-en showbizzjournaille heeft per categorie voor vier genomineerden gezorgd. De stemmen is vanaf vandaag officieel geopend.

In totaal worden er prijzen uitgereikt in zestien categorieën. Tien categorieën staan open voor het publiek, zes winnaars worden bepaald door stemmen vanuit de muzieksector zelf.

De MIA's worden uitgereikt op donderdag 2 februari tijdens een liveshow op Eén. Tickets voor de liveshow zijn beschikbaar via paleis12.com. Bart Peeters presenteert het spektakel.

De genomineerden

Bazart is in totaal zeven keer genomineerd. Niemand komt dit jaar in hun buurt dus het moet al gek lopen als ze geen prijzen mee naar huis zouden nemen. Een camionette huren om al de prijzen in te stallen, is misschien geen overbodige voorzienigheid.

Zo is Bazart genomineerd in de categorie Doorbraak, met naast hen ook een bont gezelschap bestaande uit Hydrogen Sea, Laura Tesoro en Warhaus.

Als Groep nemen ze het op tegen Clouseau, Goose en Het Zesde Metaal en ook in de categorie Pop maken ze kans op een beeldje, naast Hooverphonic, Milow en Stan Van Samang.

Het Nederlandstalige genre doet het in het algemeen goed, want ook Tourist LeMC is vijf keer genomineerd en Het Zesde Metaal heeft drie nominaties, aangevuld met een nominatie voor Wannes Cappelle in de categorie Auteur/Componist. In dezelfde categorie is ook Jan Swerts genomineerd.

Album en Live Act

Het is altijd interessant om naar de categorieën Album en Live Act te kijken, toch twee van de belangrijkere categorieën, want hoe een groep het op plaat en op het podium doet is niet bepaald onbelangrijk in de muzieksector.

Opvallend in de categorie Live Act is dat het ook vier erg populaire acts zijn. Ook hier is Bazart genomineerd. Zij doen in 2017 de Lotto Arena vollopen, niet één maar twee keer. Goose, de tweede genomineerden, stond in het najaar van 2016 al voor het eerst in diezelfde Lotto Arena.

Zij nemen het op tegen bewoners van het Sportpaleis. Oscar And The Wolf. De band rond Max Colombie verkocht al eens een Sportpaleis uit in 2016 en zal dat in 2017 zelfs twee keer proberen te doen. Stan Van Samang, tot slot, mocht in 2016 al drie keer het Sportpaleis op zijn cv bijschrijven.

In de categorie Album is het dan weer opvallend dat drie van de vier genomineerden Nederlandstalig of een soort aanverwant daarvan zijn. Bazart is genomineerd met hun debuutalbum Echo, Ertebrekers is genomineerd met hun debuutplaat Otel en ook Het Zesde Metaal is genomineerd met Calais.

De enige Engelstalige genomineerde is ook een debutant. Maarten Devoldere van Balthazar heeft gescoord met zijn soloproject Warhaus, want zijn album We Fucked A Flame Into Being heeft een nominatie weten versieren. Daarnaast is Warhaus ook nog genomineerd in de categorieën Alternative en Doorbraak.

Hit van het jaar

Bij de Hit van het Jaar is het een ander verhaal. Daar zijn de vier genomineerden bepaald door de officiële verkoop in het voorbije jaar. Ultratop maakte de genomineerden voor deze categorie op 31 december bekend.

1. Bazart - Goud

 
Het moge ondertussen duidelijk zijn: 2016 was het jaar van Bazart. Met Goud raakten ze opvallend genoeg nooit hoger dan een 14e plaats in de Ultratop 50, ze stonden wel ontzettend lang genoteerd. 38 weken maar liefst stond Goud in de Ultratop 50 in 2016, wat hen een 16e plaats in de jaarlijst van 2016 en een nominatie voor de MIA voor Hit van het jaar opleverde.

2. Lost Frequencies feat. Sandro Cavazza - Beautiful Life

 
Lost Frequencies - ofte Felix De Laet - scoorde een nr.1-hit met Beautiful Life, een samenwerking met Sandro Cavazza. Daarnaast haalde het nummer ook de hitparade in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje. Nergens was het echter populairder dan bij ons. Zowel in de Vlaamse als Waalse hitlijst haalde het nummer de eerste plaats.

3. Milow - Howling At The Moon

 
Er had misschien meer ingezeten, maar Milow moet zich wat de MIA's betreft dit jaar tevreden stellen met twee nominaties. Hij is genomineerd in de categorieën Pop en Hit van het jaar. Die Hit van het jaar kan hij met een beetje geluk - of toch vooral heel veel stemmen - voor de derde keer winnen dit jaar. Howling At The Moon behaalde een 3e plaats in de Ultratop 50 en stond 23 weken genoteerd. Ook hij haalde buitenlandse hitlijsten, in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Nederland.

4. Tourist LeMC feat. Spiritual Wally - Horizon

 
Horizon was zo ongeveer de 3000e hit voor Tourist LeMC uit zijn debuutplaat Horizon. Het nummer werd een ongewilde soundtrack in de nasleep van de aanslagen op Zaventem en wist heel wat mensen een hart onder de riem te stoppen. Horizon haalde de zesde plaats in de Ultratop 50 en stond in totaal 28 weken in de hitlijst, meer dan een half jaar dus.
Stemmen voor de MIA's of alle genomineerden eens in alle rust bekijken, kan hier!

Lees meer