NMBS start z'n jaar in stijl: trein vertrekt zonder machinist, ontspoort en niemand weet waarom

Een lege trein is deze ochtend ontspoord in Vorst nadat hij zonder machinist en begeleider was vertrokken. Hoe dat kon gebeuren is “onduidelijk”. Drie kwartier later had de trein vol passagiers gezeten, gelukkig raakte nu niemand gewond.

De NMBS ziet het in eerste instantie ook vanuit positieve hoek: “Er is nooit hinder geweest voor het reizigersverkeer”, kloppen ze zich daar op de borst.

Wat is er gebeurd? Een passagierstrein van het type Desiro is vanochtend omstreeks 5.10 uur vertrokken zonder machinist en begeleider.

“Ontsnapt” uit de parkeerplaats in Vorst volgens Dimitri Temmerman, woordvoerder van de NMBS. “Het ging om een trein waaraan nog een ander wagon vasthing. Enkele honderden meters verder is de eerste trein ontspoord. Dat gebeurde op een plek waar geen reizigersverkeer was. Er is nooit hinder geweest voor het treinverkeer behalve voor één lijn tussen Brussel-Zuid en Brussel-Luxemburg”, zegt hij tegen Het Nieuwsblad.

De NMBS heeft voorlopig geen idee over de oorzaak. Volgens de Waalse spoorwegvakbond CGSP zou de noodrem niet gefunctioneerd hebben.