Finland grootste dataverbruiker ter wereld, België bengelt onderaan de rangschikking

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

Een internationale studie van het Zweedse telecombedrijf Tefficient toont aan dat Finland voor het derde jaar op rij het hoogste dataverbruik heeft. Meer nog, de Finnen gebruiken twee keer zo veel data als de Zuid-Koreanen, de nummer twee in de rangschikking. België vinden we terug… helemaal onderaan de lijst.

Een analyse van het dataverbruik in 32 Aziatische en Europese landen toont aan dat de Finnen gemiddeld 7 GB data per maand verbruiken. Het verbruik in België is daarentegen nog geen 1 GB per maand. Dat grote contrast kunnen we verklaren door het aanbod van datapakketten in de onderzochte landen te vergelijken. In Finland heeft bijna de helft van de SIM-kaarten een ongelimiteerd datavolume. Ook de andere landen bovenaan de rangschikking hebben al ongelimiteerd dataverbruik in hun mobiele pakketten geïntroduceerd.

In België is daarvan nog geen sprake en zijn de tarieven voor mobiele data torenhoog. Ook in Canada, Duitsland, Tsjechië en Nederland is mobiele data duur. Bij onze noorderburen kost het zelfs 14 keer meer dan in Finland. Dat heeft een groot effect op het gemiddelde dataverbruik, dat in Finland 13 keer hoger is dan in Nederland.

Ook het netwerkbereik is een grote factor die het dataverbruik beïnvloedt. De Finnen hebben een snelle netwerkverbinding en kunnen probleemloos Netflix streamen op de trein. In België gaat dat gepaard met tal van netwerkstoringen én een hoge gsm-factuur.

Providers moeten genereuzer worden

Toch zijn de resultaten van het onderzoek van Tefficiënt niet helemaal negatief. Mobiel dataverbruik is in alle landen aan het groeien, dus ook in België. Bovendien gaat de groei opmerkelijk sneller in landen waar het dataverbruik al hoog is. Providers die weinig data voor hoge prijzen aanbieden bevinden zich dan ook in een vicieuze cirkel. Hun dure tarieven zorgen ervoor dat gebruikers vaker mobiel surfen via gratis WiFi-netwerken. Tefficient concludeert daarom dat operatoren genereuzer moeten worden als ze meer winst willen maken. Dat vinden wij alvast een prima idee!

Schermverslaving in Finland

Toch hebben goedkope datapakketten ook een keerzijde. Terwijl wij in België klagen over de dure tarieven voor mobiele data, is het departement voor Volksgezondheid en Sociale Zaken in Helsinki ongerust. Het hoge dataverbruik brengt in vele gevallen ook schermverslaving met zich mee. Dat zou leiden tot nalatigheid, zo waarschuwt Finland haar bevolking in onderstaand filmpje.

Deze reclame toont aan dat constant je smartphone gebruiken geen goed idee is

 

Lees meer