Je auto kan zich op glad ijs wagen. Zo voorkom je uitschuivers

België verwacht hoog bezoek, want koning winter komt straten, voetpaden en snelwegen onveilig maken. De temperaturen duiken onder nul en in de Ardennen wordt het zelfs – 7 graden. Het KMI waarschuwt voor aanvriezende mist in het hele land, met gladde wegen tot gevolg. Hier zijn een paar tips om een slippertje met je wagen te vermijden.

De strooidiensten doen hun best om wegen en paden te ontdoen van hun gladheid, maar het blijft altijd oppassen.

Neem daarom je voorzorgen en bouw extra veiligheid in op afritten, onder bomen, in tunnels en op plaatsen met veel wind en schaduw.

Probeer ook voldoende afstand te nemen van je voorganger en matig je snelheid. Pas dus je rijstijl aan en anticipeer op bochten en verkeerslichten om ruwe manoeuvres te vermijden. Daarbij is het aangewezen om zoveel mogelijk op de motor te remmen. Als je geen ABS-systeem hebt, kan je het best pompend remmen.

Niet panikeren als je toch slipt

Heb je een automatische versnelling, zet tijdens het remmen de pook het best in neutraal, want in drive blijven de aangedreven banden licht draaien terwijl de twee andere wielen geblokkeerd zijn. Dat zorgt voor een langere remafstand.

Blijft kalm als je toch zou slippen. We weten het, da’s gemakkelijk gezegd, maar begin niet te remmen. Los het gaspedaal, ontkoppel en stuur tegen met je ogen gericht op de uitweg. Kijk dus niet naar het de hindernis zelf. Als je wielen opnieuw rollen, kun je bescheiden remmen.

Bron: De Redactie

Lees meer