Compleet uitzichtloos: zelfs voorbesprekingen die moesten leiden tot echte vredesgesprekken in Syrië alweer opgeblazen

Twaalf “gematigde” Syrische rebellengroeperingen hebben zich teruggetrokken uit de voorbesprekingen die moeten leiden tot echte vredesbesprekingen.

Ze doen dat omdat het Syrische bewind met zijn bondgenoten Rusland en Iran het geldende staakt-het-vuren niet zou respecteren.

De verklaring is ondertekend door rebellengroeperingen die vallen onder het Vrije Syrische Leger. De meeste staan bekend als betrekkelijk gematigd. Ze hebben meer dan 50.000 soldaten.

Het Syrische leger zou zich vooral in de regio ten noordwesten van Damascus schuldig maken aan schendingen van het bestand. Het leger trekt daar samen op met de sjiitische Hezbollah-beweging, die steun krijgt van Iran.

Het staakt-het-vuren, dat wordt gesteund door de VN-Veiligheidsraad, houdt vooralsnog grotendeels stand, al zijn er ook gebieden waar de afgelopen dagen nog fel gevochten is.

Wadi Barada

Zoals in Wadi Barada, ten noordwesten van de hoofdstad Damascus. In de afgelopen dagen werd daar hevig gevochten. Wadi Barada beschikt over waterbronnen, die vers water leveren aan miljoenen inwoners van Damascus.

De voorgesprekken hadden moeten leiden tot echte vredesgesprekken en een oplossing voor de burgeroorlog die nu al ruim 5,5 jaar duurt. Ze zouden plaatsvinden in Astana, de hoofdstad van Kazachstan. Naast Turkije en Rusland, zit ook Iran aan tafel.

Het FSA wil pas weer bij de voorbesprekingen aansluiten als "de aanvallen van het Syrische regeringsleger stoppen".

Syrische rebellengroepen waarschuwden zaterdag al dat ze het bestand zullen nietig verklaren als regeringstroepen doorgaan met vechten.