In Brussel kan je vandaag en zaterdag gratis parkeren voor de solden, maar is dat eigenlijk geen totaal verkeerd signaal?

De solden gaan vandaag officieel van start en daarom kan je in Brussel gratis parkeren. Ook komend weekend zal je op de eerste zaterdag van de solden gratis op straat kunnen staan. De hoofdstad wil daarmee de handelaars een duwtje in de rug geven, aangezien zij na de aanslagen in maart een moeilijk jaar hebben gekend. Maar Groen begrijpt er niks van en vindt het een erg domme beslissing.

"Met gratis parkings zetten we de handelaars extra in de verf en nodigen we iedereen uit om eens in Brussel te komen shoppen", zegt schepen Els Ampe (Open VLD) aan de redactie van het VRT Nieuws. Klinkt goed, maar is dat eigenlijk geen verkeerd signaal? Brussel heeft een mobiliteitsprobleem en zou mensen net moeten aanmoedigen om niet met de auto te komen. Dat is ook de reactie van Groen. "Het is een vreemd signaal voor de bevolking", aldus schepen Bruno De Lille van Groen.

Het lijkt logischer dat de stad de trein zou promoten om te komen shoppen. Dat doen ze enigszins wel, aangezien in de mededeling ook staat dat de NMBS een speciaal soldenbiljet zal voorzien. Dat lijkt toch een verstandigere optie, zeker omdat het aantal parkeerplaatsen in Brussel niet onbeperkt is en je riskeert om in een peperdure overdekte parking te moeten gaan staan. Ook zondag zal je in Brussel overigens kunnen gaan shoppen. De winkels mogen uitzonderlijk hun deuren openen om de verloren zondag van 1 januari goed te maken.

Autovrij?

De stad Brussel is wel bezig met initiatieven om de auto terug te dringen, wat de keuze voor gratis parking extra vreemd maakt. Zo zal Brussel vanaf volgend jaar ook beginnen met het verbieden van auto's op basis van hun uitstoot. Iets waar Antwerpen bijvoorbeeld binnenkort ook mee begint. Tegen 2025 zullen enkel wagens die voldoen aan de meest recente normen toegelaten zijn.

Een deel van de Brusselse binnenstad is sinds vorig jaar ook permanent autovrij. Vorig jaar werden ook plannen onthuld om delen van de Klein Ring te overkappen en veel meer zones voor voetgangers te voorzien.

Lees meer