Het was het op een na veiligste jaar om te vliegen en dit zijn de veiligste luchtvaartmaatschappijen

Er waren dit jaar veel vliegtuigcrashes in het nieuws, maar toch was 2016 het tweede veiligste jaar ooit voor de luchtvaart. Dat berekende het Duitse onderzoeksbureau voor vliegtuigongevallen JACDEC (Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre), dat ook opnieuw een ranking van veiligste maatschappijen maakte. Daar staat Cathay Pacific Airways uit Hong Kong voor het tweede jaar op rij op kop.

Hoewel al lang bekend is dat vliegen de veiligste manier is om je te verplaatsen, blijven veel mensen schrik hebben. Toch was ook 2016 weer een goed jaar voor de luchtvaart. Het was zelfs het tweede veiligste ooit volgens JACDEC. Zij kijken naar alle vluchten met 19 passagiers of meer en kwamen tot de conclusie dat daarbij 321 mensen zijn gestorven vorig jaar.

JACDEC maakt ook al jaren een ranking van de veiligste luchtvaartmaatschappijen waarbij ze kijken naar alle vliegtuigincidenten van de laatste 30 jaar. Voor het tweede jaar op rij staat Cathay Pacific Airways uit Hong Kong op kop, gevolgd door Air New Zealand uit Nieuw-Zeeland en Hainan Airlines uit China.

Van de Europese luchtvaartmaatschappijen staat er maar één in de top 10. KLM uit Nederland staat op de vijfde plaats, het Duitse Lufthansa is twaalfde. Brussels Airlines wordt in de ranking niet meegeteld.

Hieronder de volledige top 10

  1. Cathay Pacific Airways (Hong Kong)
  2. Air New Zealand (Nieuw-Zeeland)
  3. Hainan Airlines (China)
  4. Qatar Airways (Qatar)
  5. KLM (Nederland)
  6. EVA Air (Taiwan)
  7. Emirates (Verenigde Arabische Emiraten)
  8. Etihad Airways (Verenigde Arabische Emiraten)
  9. Qantas (Australië)
  10. Japan Airlines (Japan)

Lees meer