“Te seksueel”: Facebook censureert Neptunes van Vlaamse beeldhouwer die al 450 jaar op plein in Bologna staat

Een foto van een standbeeld van de Romeinse zeegod Neptunes door de Vlaamse beeldhouwer Jean Boulogne is door Facebook gecensureerd. Het beeld is volgens Facebook “te expliciet seksueel”. Het staat nochtans al 450 jaar op één van de meestbezochte piazza’s in Bologna.

Het 3,2 meter hoge standbeeld staat op Piazza del Nettuno in Bologna. De Italiaanse kunsthistorica Elisa Barbari probeerde een foto van het beeld op haar Facebookpagina “Stories, curiosities and views of Bologna” te zetten, maar dat mag dus niet omdat het volgens Facebook gaat om een afbeelding met inhoud die “expliciet seksueel” is.

Dit is de volledige uitleg die de kunsthistorica kreeg van Facebook: “The use of the image was not approved because it violates Facebook’s guide lines on advertising. It presents an image with content that is explicitly sexual and which shows to an excessive degree the body, concentrating unnecessarily on body parts. The use of images or video of nude bodies or plunging necklines is not allowed, even if the use is for artistic or educational reasons.”

Meermin

Het beeld in kwestie werd gemaakt door Giambologna aka Jean Boulogne in de 17de eeuw. Boulogne was een Vlaamse beeldhouwer en geldt als één van de belangrijkste en meest invloedrijke van de maniëristische stijl.

Het werk van Giambologna is veel gebruikt door opvolgers als lesmateriaal en heeft zelfs in de barokke periode nog invloed gehad.

Een van zijn bekendste werken is de Sabijnse Maagdenroof in de Loggia dei Lanzi in Firenze.

Een poos geleden censureerde Facebook nog foto’s van de drukste toeristische attractie van Kopenhagen: het beeldje van de Kleine Zeemeermin. Dat had zogezegd “too much bare skin or sexual undertones”.

Volgens Facebook doet het aan dit soort censuur omdat “some audiences within our global community may be sensitive to this type of content”.