Is boeken jagen het nieuwe Pokémon vangen?

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

Een van de grote rages het voorbije jaar was zonder enige twijfel het buiten ronddwalen met de smartphone in de hand geklemd, op zoek naar Pokémons. De Pokémon Go App brak al snel alle records met meer dan 10 miljoen downloads in de eerste week na release. Deze app bleek dan ook niet enkel populair bij de jongsten onder ons, de virtuele figuurtjes wisten ook het hart van twintigers te veroveren met de zekere nostalgische toets die er voor hen aan verbonden was. Naast de Pokémontrainers is er echter sinds enkele maanden in Vlaanderen een nieuw soort jagers opgestaan, namelijk zij die jagen op boeken. Misschien zou het "boeken jagen" wel een van de trends van 2017 kunnen worden, althans zo hopen de mensen achter Facebookgroep 'De boekenjagers'.

'De boekenjagers' werd opgericht door Veerle Nijs en het opzet van de groep bestaat erin boeken doorheen Vlaanderen te verspreiden op een heel eigenzinnige manier, namelijk door ze te verstoppen. Nijs verpakt ieder boek in een plastic zak, zodat er geen schade aan zou kunnen komen. Aan zo'n boek wordt eveneens een informatief papier toegevoegd, zodat de persoon die het boek vindt meteen meer te weten komt over de zogenaamde "boekenjagers". Vervolgens verstopt ze het boek en neemt een foto van de omgeving die in Facebookgroep De boekenjagers terechtkomt met toevoeging van een extra hint, zodat de boekenliefhebbers zouden weten waar ze precies op zoek dienen te gaan.

Lezen stimuleren

Deze groep werd in het leven geroepen met het idee lezen te stimuleren. In andere landen is dit reeds een trend en ook in Vlaanderen lijkt de hype aan te slaan: "We zijn nu een kleine vier maanden bezig en we zitten toch al aan bijna 10 000 leden dus," zo vertelt Nijs in een interview aan de VRT. "Mensen vinden het leuk om ergens een gratis boek te vinden, maar ook het zelf gaan verstoppen vinden ze leuk, om dan de reacties af te wachten: wie vindt mijn boek, is die persoon er blij mee, gaat die dat lezen?"

Vele mensen volgen dus het voorbeeld van Veerle Nijs en gaan zelf boeken verstoppen, waarna ze een foto plaatsen in de Facebookgroep. Op die manier doorkruisen sommige boeken heel Vlaanderen. Of het jagen op boeken werkelijk even populair zal worden als het vangen van Pokémons lijkt een misschien wat voorbarige stelling. Wat echter met zekerheid gesteld kan worden is dat het een leuk initiatief is om literatuur op een vernieuwende manier onder de aandacht te brengen.

Wil je zelf boekenjager worden? Neem dan eens een kijkje op de Facebookpagina.