Er is een kans dat we zaterdag met een dun sneeuwtapijt wakker worden, en het kan erg gevaarlijk op de weg zijn

Een lange periode met winterweer hoeven we nog niet te verwachten in 2017, maar de kans bestaat wel dat er in het weekend heel even sneeuw gaat vallen. In de nacht van vrijdag op zaterdag zou het in de Lage Landen op veel plaatsen kunnen sneeuwen. Dat stelt Noodweer Benelux op basis van diverse weermodellen. Vanaf zondag zou het dan weer warmer worden en verandert de sneeuw helaas in regen.

In grote delen van Europa is de winter op dit moment erg actief, en zo valt ook in heel wat skigebieden de broodnodige sneeuw die tot nu toe ontbrak. Een lagedrukgebied nabij de Oostzee duwt arctische lucht uit het noorden naar het zuiden van Europa, legt Noodweer Benelux uit. Wij liggen net op de grens van zachte en koude lucht, zodat de winterprik hier veel lichter zal zijn. Maar toch is sneeuw in heel het land mogelijk in het komende weekend.

Gladde wegen

"We houden vooral de situatie van vrijdag op zaterdag nauwlettend in de gaten. Diverse weermodellen berekenen een gevaarlijke situatie met ijzel/sneeuwval voor het westen van de Benelux. Ook het binnenland kan later op zaterdag sneeuwval verwachten", aldus Noodweer Benelux. Ook het KMI bevestigt die verwachtingen: in de nacht van vrijdag op zaterdag wordt het erg koud met -4 graden in het centrum van het land, -2 graden aan de kust, en -6 graden in de Kempen. In de Ardennen daalt het kwik zelfs naar -8 graden.

Vanaf het westen komt dan een neerslagzone het land binnen. Die verplaatst zich vervolgens over de rest van België, zodat overal sneeuwval tot de mogelijkheden behoort. Waar dat geen sneeuw is, moeten we motregen of aanvriezende regen vrezen, wat de situatie op de weg erg gevaarlijk kan maken. Op zaterdag wordt het zo'n 3 graden in het binnenland, maar in de Ardennen blijft het vriezen.

Komende dagen

Het blijft dus afwachten en de komende dagen zullen de weerkaarten meer duidelijkheid verschaffen over de sneeuw. Waar ze al zeker wel een stevige winterprik mogen verwachten is in Duitsland, met heus stormweer tot gevolg. In het noorden van het land zijn daar windstoten tot 130 kilometer per uur mogelijk.

Bij ons beperkt die storm zich tot buien met regen en eventueel wat natte sneeuw. De komende nacht en morgen kan er een winterse bui vallen. In het oosten van Nederland stijgt de kans op sneeuw en die breidt zich uit in de richting van de Ardennen. Hoe dan ook blijft het overal opletten als je de baan op moet. Een overzicht van de weerkaarten:

Vannacht kan het vooral sneeuwen in het zuiden van het land

© Noodweer Benelux - Bron: Wetteronline.de

De roze kleur wijst op sneeuw, blauw is regen.

Vrijdagavond komt een regenzone met winterse neerslag en sneeuw vanaf de kust het land in

© Noodweer Benelux - Bron: Wetteronline.de

In de nacht van vrijdag op zaterdag is dan in het hele land sneeuw mogelijk

© Noodweer Benelux - Bron: Wetteronline.de

Vanaf de kust komt dan wel weer regen aanzetten. Op basis van de huidige modellen vermoedt Noodweer Benelux dat de kans om met sneeuw wakker te worden het grootst is ten oosten van de lijn Kortrijk-Gent.

Je kan de neerslagsoort ook volgen via deze sneeuwradar.

Na het weekend zijn de kaarten nog onzeker. Vanaf zondag wordt het wel warmer en lijken we vooral regen over ons heen te zullen krijgen. Maar het KMI sluit meer winterse neerslag halverwege de maand zeker nog niet uit.

Lees meer