Zo veel respect: duizenden mensen moedigen 105-jarige via Facebook aan naar nieuw werelduurrecord op de fiets

Een werelduurrecord op de piste is doorgaans heel spectaculair, maar vandaag slaagde de Fransman Robert Marchand daar om heel andere redenen in. Hij is 105 jaar oud en reed in één uur 22,547 kilometer. Op Facebook werd zijn poging vanmiddag rechtstreeks uitgezonden, en duizenden mensen stemden op de LIVE af. Hij kreeg ook meer dan 20.000 likes, het mag duidelijk zijn: R.E.S.P.E.C.T!

Marchand reed in 2012 al naar het werelduurrecord voor honderdjarigen, dat de UCI speciaal voor hem gecreëerd heeft. De kans is groot dat niemand ooit nog beter zal doen, want hoeveel honderdjarigen kunnen nog zo snel met de fiets rijden? Een fysioloog die hem volgt zegt dat Marchand met de jaren beter wordt. In 2014 verbeterde hij zijn record, want toen legde hij 26,925 kilometer in één uur af.

Van brandweer tot wijnboer

Je kan het 't oud zot noemen, maar Marchand kwam op het idee omdat hij iets bijzonders wou doen voor zijn honderdste verjaardag. Zijn vorige ervaring op de piste dateerde van zo'n acht decennia eerder toen hij als twintiger met de fiets reed. Meer dan 90 jaar geleden reed hij zijn eerste wielerwedstrijd.

Er is zelfs een bergpas naar hem genoemd, de Col Robert Marchand, die 911 meter boven de zeespiegel ligt. Marchand is in 1911 geboren. Hij slaagde er niet in om als professioneel wielrenner door te breken en werd in de jaren 30 brandweerman in Parijs. Later zou hij in Venezuela en Canada wonen, en hij oefende tal van beroepen uit zoals houthakker, wijnboer, tuinier en zelfs kippenteler. Pas in de jaren 70 begon hij opnieuw serieus te trainen op de fiets.

Hij slaagde er dan wel niet in zijn eigen record te breken, toch is z'n afstand van 22,547 kilometer in één uur een nieuw wereldrecord. De UCI lanceerde namelijk ook een categorie voor 105-plussers. Probeer dat maar eens te breken als je 105 bent...