Tenzij we eindelijk krijgen wat we willen, wordt 2017 geen succes voor Pokémon Go

2016 was het jaar van Pokémon Go, daarmee trappen we een open deur in. De hype haalde op Google in België zelfs betere zoekresultaten dan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Maar volgens analisten komt in 2017 een einde aan het succes van de app. Er komen te weinig vernieuwingen aan en beloftes laten op zich wachten, zodat Niantic de hype onmogelijk nog zal kunnen verlengen.

Het was het begin van de zomer toen we vol verwachting zaten te wachten op de release van Pokémon Go in Europa, een app die over de oceaan al voor knotsgekke taferelen had gezorgd. Mensen gingen de straat op zodat ze met hun smartphone Pokémons konden vangen. Met miljoenen waren ze, en in een mum van tijd werd Pokémon Go als app zelfs populairder dan Facebook en Snapchat. Maar in het najaar kende de app de verwachte terugval en bleven enkel de meest trouwe fans spelen.

Rond de feestdagen slaagde Niantic er dan toch in om het succes weer even te laten terugkeren. Dat deden ze met cadeautjes en een speciale kerstversie van Pikachu. Maar in 2017 zal het een stuk moeilijker zijn voor Niantic om de app populair te houden. Analisten van Gamesindustry merken op dat Pokémon Go intussen in geen enkel land met meer dan 20 miljoen inwoners nog in de top 10 van de meest succesvolle apps staat.

In België is de app op iPhone zelfs naar de 84ste plaats gezakt. Super Mario Run voert die lijst nu aan. Op Android doet Pokémon het nog iets beter met een 27ste plaats. Daar is het nog altijd wachten op Super Mario Run.

Inkomsten blijven hoog

Hoewel de app dus minder gedownload wordt, is Pokémon Go op iPhone in ons land wel nog steeds die met de hoogste inkomsten. Volgens AppAnnie is dat in de rest van de wereld ook het geval. Vorig jaar haalde Pokémon Go liefst 788 miljoen dollar binnen, maar dat zal in 2017 een pak minder zijn.

"De maandelijkse opbrengst van Pokémon Go zakt nu bijna even snel als ze destijds steeg", stelt Patrick Walker van EEDAR vast. Iedereen heeft wel een eigen verklaring waarom mensen massaal stoppen met spelen. Volgens Michael Pachter van Wedbush Securities zijn er gewoon te veel Pokémons die je kunt vangen. Maar andere klagen er net over dat enkele exemplaren uit de tweede generatie nog altijd niet beschikbaar zijn.

Beloven...

In december deed Niantic een nieuwe poging om de interesse van het publiek terug te krijgen. Er werden speciale evenementen voor de feestdagen opgestart. Zo was er een unieke incubator te vinden, en was een Pikachu met kerstmuts in het spel gestoken.

Voor de spelers was dat echter niet genoeg. En ze zijn de vele beloftes van Niantic ook beu. Al sinds september horen ze dat het spel gaat evolueren, dat er interactie tussen trainers mogelijk gaat worden, dat de GPS-problemen die soms opduiken worden opgelost, etc.

Transport in AR

Waar het meest naar wordt uitgekeken is de mogelijkheid om Pokémons in AR (augmented reality) te vervoeren. Pokémon Go is immers een virtuele wereld die zich baseert op de geografie van de echte wereld. Dus moet Niantic met een virtueel transportsysteem komen zodat Pokémons zich in hun wereld kunnen verplaatsen.

Een bus voor Pokémons dus, maar waarvoor hebben jagers die nodig? Vooral om ze uit te wisselen met andere trainers blijkbaar. Het AR-gehalte zou echter behouden blijven, want je zou je Pokémons moeten opwachten aan stations, haltes of luchthavens. Als Niantic dit zou kunnen lanceren, bestaat er een kans dat we in 2017 toch nog eens aan Pokémon Go gaan denken.

 

Lees meer