Doe maar eens een Mannequin Challenge als je Parkison hebt ... Geniale video vestigt aandacht op de ziekte

Bijna iedereen heeft de voorbije maanden wel eens aan een Mannequin Challenge deelgenomen, maar stel nu dat je aan Parkinson lijdt? Dan is het onmogelijk om onbeweeglijk stil te zitten. Hoezeer je ook je best doet, je handen blijven gegarandeerd trillen. Een Australische organisatie gebruikte de hype handig om met een slim filmpje de aandacht op Parkinson te vestigen.

Trillende handen zijn een bekend symptoon van Parkinson, maar de ziekte zelf is minder bekend als je er niet in je omgeving mee te maken hebt gekregen. Het is een hersenziekte waarbij zenuwcellen langzaam afsterven. Jonge mensen kunnen er ook aan lijden, maar doorgaans treedt Parkinson op bij het ouder worden. Gemiddeld drie op duizend mensen worden erdoor getroffen. De eerste symptomen zijn stoornissen die aan één kant van het lichaam optreden. In latere fases kan een patiënt aan z'n bed gebonden zijn.

Een behandeling bestaat nog altijd niet, enkel de symptomen kunnen bestreden worden om het leven wat draaglijker te maken. Er is dus meer onderzoek nodig en dat kost geld. Met het filmpje wil Parkinson's New South Wales geld inzamelen. Hun slogan bij de video: "Until there's a cure, life is our challenge."

Confronterend

De hele video is een Mannequin Challenge en je ziet iedereen activiteiten uitvoeren die niet vanzelfsprekend zijn voor iemand die aan Parkison lijdt. Van het inschenken van een kopje koffie tot het spelen van Jenga of de afstandsbediening van de televisie vasthouden. Iedereen staat stokstijf stil, maar je haalt de patiënten er zo uit omdat hun hand aan het trillen is. Confronterend, maar wat is er beter dan een hype op de sociale media om de aandacht op een ernstig probleem te vestigen?

Michael J. Fox is één van de bekendste Parkinson-patiënten ter wereld. Hij zamelt ook geld in om meer onderzoek te kunnen doen. In de herfst werd hij overigens het slachtoffer van een Twitteraar met slechte humor, toen die hem vroeg of hij de Mannequin Challenge ook wou doen. De acteur antwoordde kortweg met "Smh". Het Australische filmpje is dus het perfecte antwoord voor iedereen die Parkison niet ernstig neemt.

 

Lees meer