Nieuw bewijs dat er helemaal geen pauze is in opwarming van ons klimaat

Klimaatsceptici pakten er graag mee uit: de “global warming hiatus”. Maar nieuw onderzoek toont opnieuw aan dat de aarde ook de afgelopen decennia onverminderd opwarmde en het klimaathiaat een fabeltje was.

Klimaatsceptici grepen het klimaathiaat aan om te roepen dat klimaatverandering één grote hoax was. Volgens de metingen van de watertemperaturen in de oceanen vlakte de sterke stijging van de temperatuur sinds 1998 af.

In 2015 al toonden onderzoekers van NOAA aan dat er iets niet klopte met dat hiaat. De oceanen waren sinds 2000 elk decennium zo’n 0,12 graden Celsius warmer geworden en dus twee keer sneller opgewarmd dan onderzoekers dachten, zeiden ze.

Dat onderzoek werd destijds met veel scepsis ontvangen, omdat de conclusies onverwacht waren. Maar NOAA had wel degelijk gelijk.

Een nieuwe studie toont nu aan dat het onderzoek van 2015 klopt. Wetenschappers trekken die conclusie nadat ze keken wat satellieten, Argo-sondes en boeien vertelden. En al deze instrumenten bevestigden – los van elkaar – het verhaal van NOAA: de oceanen waren de laatste twee decennia met 0,12 graden Celsius per decennium opgewarmd.