NASA kondigt twee nieuwe missies aan: eentje gaat naar wat mogelijk ooit een planeet was

De komende jaren worden druk voor NASA want de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft opnieuw twee belangrijke missies aangekondigd. De projecten heten Lucy en Psyche, moeten ons meer leren over het ontstaan van ons zonnestelsel, en zullen in 2021 en 2023 starten. Volgens NASA zijn beide onderzoeken uniek en belangrijk om te weten wat in de toekomst kan gebeuren met ons zonnestelsel en de aarde.

De interesse voor de ruimte is de laatste tijd duidelijk weer groeiend met enkele populaire ruimtefilms en nieuwe missies van NASA. Daar komen met Lucy en Psyche dus nog twee belangrijke projecten bij. Beide missies werden gekozen uit een voorselectie waar onder andere ook een mogelijke missie naar de atmosfeer van Venus zat.

Lucy en Psyche zijn echter heel belangrijk om meer te weten te komen over hoe ons zonnestelsel ontstaan is en hoe het verder zal evolueren. De projecten willen namelijk objecten onderzoeken die al heel lang geleden gevormd zijn en werden daarom gekozen.

Weinig over geweten

Lucy moet in 2021 vertrekken naar enkele zwermen asteroïden die in dezelfde baan als Jupiter zitten en zo rond de zon bewegen. Momenteel is over deze zwermen asteroïden heel weinig geweten, maar Lucy hoopt die tot 2033 te onderzoeken en zo belangrijke informatie te verkrijgen.

De missie naar Psyche, die in 2023 start, spreekt nog meer tot de verbeelding. Psyche is namelijk een van de grootste asteroïden in ons zonnestelsel met een diameter van 240 kilometer. Ze bevindt zich tussen Mars en Jupiter. Speciaal aan Psyche is dat de asteroïde bijna volledig bestaat uit metaal, net zoals de kern van onze aarde. Daarom denken wetenschappers dat het mogelijk ook ooit een planeet was, die uit elkaar is gespat door botsingen.

Bekijk hier de uitleg van NASA

 

Lees meer