Sneeuw en ijzel: het wordt erg gevaarlijk op de weg dit weekend

Het wordt het komend weekend gevaarlijk op de weg: automobilisten moeten rekening houden met winterse neerslag. Vanavond laat begint het licht te sneeuwen en morgen trekt de neerslag naar het oosten. Terugkerende wintersporters krijgen ook in Oostenrijk en het zuiden van Duitsland te maken met erg zware weersomstandigheden dit weekend.

Vanavond bereikt een storing het westen van het land. In de loop van de nacht trekt deze storing naar het zuidoosten. Er valt wat sneeuw en aan de kust (smeltende sneeuw) of mogelijk wat aanvriezende regen, met gladheid tot gevolg.

Reken op minima rond 0 graden aan zee, -2 of -3 graden in het centrum en tot -11 graden in de Ardennen. Matige en aan zee soms vrij krachtige wind uit zuid tot zuidwest.

Morgen wordt het zwaarbewolkt met soms wat neerslag, eerst onder de vorm van lichte sneeuw of aanvriezende regen die voor gladheid zullen zorgen.

Later op de dag wordt wat motregen of smeltende sneeuw iverwacht. De temperaturen stijgen langzaam vanaf de kust en bereiken waarden tussen 0 en -3 graden ten zuiden van Samber en Maas, rond 0 of +1 graad in het centrum en van +2 tot +7 graden in het westen van het land.

Het kan in het weekend erg druk op de wegen worden omdat veel mensen terugkeren uit wintersportgebieden in de Alpenlanden.

Wintersporters: opgelet!

Terugkerende wintersporters krijgen ook in Oostenrijk en het zuiden van Duitsland te maken met zware weersomstandigheden. De afgelopen dagen leidde flinke sneeuwval tot veel problemen op de weg.

En na een rustige vrijdag neemt in de loop van zaterdag de kans op gladheid in Duitsland opnieuw toe.

In de loop van zaterdag trekt een storing Duitsland in die zorgt voor sneeuw en ijzel in het westen van Duitsland. Wegen kunnen plaatselijk slecht berijdbaar zijn en dat kan tot flink wat extra reistijd leiden.

Op de doorgaande routes vanuit de Alpen naar Duitsland, zoals de A7 over de Fernpas, de A12 door het Inntal en de A14 door Vorarlberg wordt sneeuw verwacht. Het advies is om zo vroeg mogelijk te vertrekken.