Zorgen over H7N9: nauwelijks overdraagbaar van mens op mens werd gedacht. Maar dat gebeurt dus nu wel

Een man van 62 is in Hong Kong overleden aan de gevolgen van vogelgriep H7N9. Hij is het tweede dodelijke geval van door vogelgriep in Hong Kong deze winter. Ook in China zijn de jongste dagen al vier doden gevallen en wordt gesproken over een record aantal besmettingen. En dat is wel degelijk een probleem, want H7N9 is nauwelijks overdraagbaar van mens op mens werd gedacht. Maar dat gebeurt dus nu wel.

H7N9 is een variant van het vogelgriepvirus. Het virus dook voor het eerst op in China in maart 2013. De symptomen gelijken op die van gewone griep. Het verloop van de ziekte is vaak vrij ernstig, veel patiënten krijgen complicaties zoals longontsteking.

Het virus wordt als “een van de dodelijkste in zijn soort” gezien. De meeste slachtoffers werden besmet na direct contact met pluimvee. Het virus is immers nauwelijks overdraagbaar van mens op mens werd aangenomen.

Opmerkelijk is dat met H7N9 besmette vogels geen of weinig ziekteverschijnselen vertonen, in tegenstelling tot H5N1. Het lijkt zich makkelijker van vogel op mens te verspreiden dan andere vogelgriepvirussen.

Probleem

Hong Kong heeft bevestigd dat er nu drie menselijke besmettingen zijn geweest in drie weken tijd. Alle drie de besmette personen waren in Zuid-China geweest. De tweede geval werd afgelopen vrijdag geconstateerd, terwijl de eerste patiënt overleed op Kerstdag. Er wordt gevreesd dat het virus zich verspreidt naar Zuid-Korea, Japan en het vasteland van China. In China zelf zijn er tot dusverre vier dodelijke gevallen geconstateerd.

Wat vooral zorgen baart, is dat er in China nu al vier keer meer besmettingen zijn dan vorig jaar, en dat, in tegenstelling tot de vier vorige “golven” van deze variant, de besmette mensen nauwelijks of zelfs helemaal niet in contact zijn gekomen met pluimvee.

Lees meer