De BMW van de toekomst lijkt meer op een ruimteschip: alle knopjes zweven als een hologram

BMW heeft op de technologiebeurs CES in Los Angeles een auto voorgesteld die meer op een ruimteschip uit Star Wars lijkt. Nou ja, een auto kan je het niet noemen. Het was het skelet van een BMW die binnen ingericht was als een leuke zithoek met boeken en zelfs mos onder de zetels. Dat diende allemaal om de aandacht te vestigen op de technologie die ze erin hebben gestoken. Eentje met hologrammen in plaats van vaste knoppen.

BMW's HaloActive interface werd al in december aangekondigd, maar nu hebben ze ook echt getoond wat die zal inhouden. Op de beelden die verspreid werden is het niet goed te zien, maar een reporter van Mashable zweert dat de knoppen in de lucht lijken te zweven zoals een hologram. Hij wees naar een knop, en plots voelde hij hoe de knop naar beneden werd gedrukt om vervolgens weer te verdwijnen. Het lijkt erop dat BMW iets heeft gemaakt waar veel andere bedrijven met aspiraties om hologrammen te lanceren jaloers op zijn.

Maar blijkbaar is het geen magie, want BMW verklapt ook wat de hologramtechnologie mogelijk maakt. Er zit een spiegel verborgen die 3D-beelden in een ruimte kan projecteren. Dat creëert dus de illusie van een hologram. Het feit dat je de knop die er niet is toch kunt voelen wordt veroorzaakt door een ultrasonisch geluidsysteem dat net achter de spiegel zit en een reeks geluidsgolven uitstuurt. Wat je vingertop voelt zijn dus trillingen die door geluidsgolven worden gevormd. En tot slot is er een kleine camera aanwezig. Die laat het systeem weten waar je vinger zich bevindt zodat de geluidsgolven naar de juiste plaats worden gestuurd.

 

Tijd voor jezelf

Maar er is nog meer futuristisch aan het interieur van deze auto. Het ziet er naar uit dat we in de toekomst een ritje steeds meer op onszelf zullen beleven. Waar de hologrammen de chauffeur informatie geven over zijn snelheid en andere aspecten van de wagen, zal de passagier tegelijkertijd naar een film kunnen kijken. In de hoofdkussens van de zetels zitten speakers waardoor iedereen naar z'n eigen muziek kan luisteren zonder dat het anderen stoort. Of je kan er bijvoorbeeld een handenvrij telefoongesprek mee voeren, terwijl de passagiers verder kunnen kijken naar hun film.

Klinkt als iets wat er nooit gaat komen? Volgens BMW is de technologie nog twee cycli van effectieve productie verwijderd. Dat zou betekenen dat we binnen tien tot vijftien ook echt een BMW met hologrammen gaan kunnen kopen. Natuurlijk moeten we afwachten wat er van de huidige presentatie overblijft, maar het lijkt erg cool. Tegen dan zitten we uiteraard wel allemaal al in zelfrijdende wagen ...

Lees meer