Deze 5 voorspellingen komen volgens IBM binnen 5 jaar uit: we gaan door dingen heen kijken zoals Superman

Om de vijf jaar doet IBM voorspellingen over wat er in de komende vijf jaar op technologisch vlak zal gebeuren. De laatste keer was in 2012, en sindsdien zijn een aantal van hun voorspellingen ook echt uitgekomen. Dat betekent dat ze in 2017 opnieuw in hun hoogtechnologische glazen bol kijken. En één van de meest opmerkelijke dingen die ze zien gebeuren is de mogelijkheid om door objecten heen te kijken. Een beetje zoals het superzicht van Superman dus.

2012 lijkt nog niet zo lang geleden, en toch zou een reis terug in de tijd duidelijk maken hoeveel voor ons normale dingen er toen nog niet waren. IBM heeft in dat jaar voor de tweede keer z'n vijfjaarlijkse voorspellingen gedaan, dus kunnen we nu zien wat er waarheid geworden is. Het computerbedrijf meldt op z'n blog dat ze toen bijvoorbeeld gezegd hadden dat computers niet alleen naar foto's zouden kunnen kijken, maar ze ook kunnen begrijpen. Dat is niet alleen in ons dagdagelijkse leven gebeurd, maar ook de medische sector, waar computers dermatologen bijvoorbeeld helpen om kanker op te sporen.

IBM verwachtte vijf jaar geleden ook dat computers vandaag zouden kunnen luisteren. Onlangs kwam het bedrijf zelf met een systeem voor senioren dat kan zien, luisteren en praten om mensen te helpen zo lang mogelijk mobiel en onafhankelijk te blijven. En hun robot Watson (foto bovenaan) kan je vragen begrijpen en beantwoorden.

Maar als dat niet spectaculair genoeg klinkt, dan moet je zeker horen wat ze tegen 2022 zien gebeuren. De voorbije jaren hebben wetenschappers van IBM hierover nagedacht en dit zijn de vijf voorspellingen die ze voor de komende jaren in de technologiesector doen:

1. We krijgen de ogen van een superheld en zien door voorwerpen heen

© Warner Bros

De meest geniale wetenschappers zijn vaak nogal fan van stripverhalen, dus vandaar waarschijnlijk de vergelijking met superhelden. Maar daar lijkt het toch ook een beetje op. Hyperzicht heet het, en met de hulp van Artificial Intelligence zullen we verder kunnen kijken dan wat voor het normale oog zichtbaar is. Dan kan je natuurlijk meteen weer aan de medische sector als toepassing denken, want zo zouden we dingen kunnen zien die nu nog verborgen blijven.

Maar volgens IBM gaan er ook draagbare toestellen komen die dit kunnen, zodat het onderdeel zal worden van ons dagelijkse leven. Wie weet gaan we dus ooit met onze smartphone door muren kunnen gluren.

Absoluut geen privacy meer dan? Zo ver zal het vermoedelijk niet snel komen, want IBM heeft het vooral over praktische toepassingen die ons leven gemakkelijker maken. Auto's zullen bijvoorbeeld sensoren hebben die door dikke mist of hevige regen exact kunnen zien wat er zich voor je bevindt. Van een overstekend dier tot een put in de weg die een lekke band kan veroorzaken. Als er in 2022 daadwerkelijk zelfrijdende auto's rondrijden, dan geloven we best dat deze voorspelling van IMB gaat uitkomen.

2. Computers bepalen of je ziek bent op basis van wat je zegt en schrijft

© Istockphoto

Nog een toepassing die de medische sector een serieuze sprong voorwaarts zal doen zetten. IBM denkt dat dokters binnen vijf jaar onze fysieke en mentale gezondheid gaan kunnen vaststellen op basis van wat we zeggen en schrijven. Bepaalde patronen zullen stoornissen al in hun vroegste stadium kunnen vaststellen. Het zal ook mogelijk worden om mentale ziekten en neurologische problemen bij patiënten beter te voorspellen, op te volgen en op te sporen.

Cognitieve computers zullen de uitspraken of schrijfsels van patiënten analyseren en signalen in taal vaststellen. Dat gaat van betekenis tot zinsbouw en zelfs de klemtoon die je gebruikt. Natuurlijk zal een dokter niet enkel op basis hiervan een diagnose stellen. Er zijn ook nog de MRI's en EEG's die vandaag al bestaan, en die met de hulp van dit nieuwe systeem een completer beeld van het probleem zullen schetsen. Ziekten en aandoeningen zoals Parkinson, Alzheimer, Huntington, en zelfs autisme en ADHD zullen accurater kunnen worden vastgesteld. En tijdens de behandeling zullen artsen ook exact kunnen volgen of iets werkt of niet. Daarvoor zal je zelfs niet noodzakelijk naar het ziekenhuis moeten gaan.

3. Na de microscoop zal de macroscoop ons alle details van de wereld laten zien

© Getty Images

Neen, geen microscoop. Een macroscoop zal de komende jaren voor nieuwe toepassingen zorgen. Machines zullen over algoritmes en software beschikken die ons cruciale informatie geven over de wereld waarin we leven. Die data zijn afkomstig van miljarden toestellen, en zullen dankzij computers georganiseerd worden zodat we er dingen uit kunnen afleiden. Klinkt niet onlogisch, maar wat zijn de toepassingen dan?

Al die informatie is er nu al, maar we doen er nog relatief weinig mee. Volgens IBM hebben we ons sociale leven al gedigitaliseerd, nu gaat het als het ware over de digitalisering van de fysieke wereld. Een voorbeeld van een toepassing is er bijvoorbeeld in de landbouw, waar boeren zullen kunnen analyseren welke gewassen de beste kansen hebben op hun grond. En welke gewassen optimaal zijn op basis van klimaat en vooral watervoorraad. Aangezien er steeds meer monden te vullen zijn is het belangrijk dat we de beschikbare landbouwgrond zo goed mogelijk benutten.

4. Een piepkleine chip wordt het beste medische laboratorium

© Istockphoto

Staaltje van iets binnen doen om te laten testen? Dat is binnen vijf jaar misschien niet meer nodig, want het laboratorium van de toekomst zit in een kleine chip die ons hele lichaam kan controleren. Sporen die onzichtbaar zijn en in onze lichaamsvloeistoffen zitten zullen via de chip laten weten wanneer we een dokter nodig hebben. Uiteindelijk willen wetenschappers een enkele siliconen chip ontwikkelen die alles doet waarvoor je nu een groot biochemisch lab nodig hebt.

Kanker is vandaag moeilijk snel op te sporen, en net in die vroege fase is de kans op genezing het grootst. Zo'n chip zou dus een enorme doorbraak kunnen betekenen. Ook voor de analyse van de gegevens ga je niet meer op bezoek bij de dokter moeten gaan. De data zouden op een draagbaar toestel zichtbaar moeten zijn, zodat mensen zelf hun gezondheid kunnen opvolgen. Die info zou in de cloud kunnen worden opgeslagen. Andere toestellen zoals slaapmonitoren en smartwatches kunnen nog meer informatie verschaffen om een compleet beeld te vormen.

5. Sensoren sporen mileuvervuiling aan de snelheid van het licht op

© Getty Images

Uiteraard gaat er de komende vijf jaar ook veel onderzoek in de toestand van onze planeet worden gestoken. Slimme sensoren zullen in de buurt van zware industrie meteen kunnen vaststellen hoe ernstig de vervuiling is. Dat is bijvoorbeeld handig om te weten of er ergens een lek zit. Een sensor zou bij het kleinste scheurtje meteen alarm kunnen slaan. En dat kan volgens IBM een wereld van verschil maken.

Eén van de grootste boosdoeners is methaan, een belangrijk onderdeel van natuurlijk gas, iets wat we als een propere energiebron zouden kunnen beschouwen. Maar als methaan in de atmosfeer terechtkomt - iets wat ook op natuurlijke wijze gebeurt, bijvoorbeeld door de uitlaatgassen die koeien en ander vee produceren - is de schade heel ernstig. Methaan kan dus gevaarlijk zijn als het lekt voor we het gebruiken, maar het is één van die vervuilende stoffen die we met het blote oog niet kunnen zien.

In 2014 zou volgens het Amerikaanse milieubeschermingsagentschap EPA zo'n negen miljoen metrische ton methaan gelekt zijn uit systemen die met natuurlijke gassen werken. Vergeleken met de effecten van CO2 over een periode van 100 jaar is dat meer dan alle broeikasgassen die de ijzer-, staal-, cement- en aluminiumindustrie samen hebben uitgestoten, stelt IBM. Waar een lek nu vaak pas na enkele weken wordt vastgesteld, zou dat over vijf jaar dankzij sensoren al binnen een fractie van enkele minuten gebeuren. Behalve milieuvervuiling wordt ook het risico op rampen hierdoor aanzienlijk verkleind.

Lees meer