De Brexit eist nog een slachtoffer: Jamie Oliver moet 6 restaurants sluiten

De bekendste chef van Groot-Brittannië gaat zes van zijn Italiaanse restaurants sluiten. Niet dat de zaken zo slecht gaan, maar wel uit vrees voor wat gaat komen door de Brexit. Om rendabel te blijven gaat Jamie Oliver door de stijgende prijzen wat moeten herschikken. Ook in het centrum van Londen gaat er eentje dicht.

De Brexit komt er, al weet niemand wanneer dat precies zal zijn. Of wat de gevolgen zullen zijn. Maar de kans bestaat dat het voor veel Britten zwaarder zal worden dan wat hen tijdens de campagne voor het referendum beloofd is. Dat kon je de voorbije maanden al zien, toen bijvoorbeeld supermarkt Tesco tijdelijk Ben & Jerry's en andere populaire producten uit de winkelrekken moest halen, omdat het te duur werd om ze te importeren. Voorlopig zijn die problemen van de baan, maar Jamie Oliver ziet de bui ook al hangen voor zijn restaurants die met Italiaanse producten werken.

Ook in Londen

Jamie's Italian is intussen een keten die je in Londen nog net niet zo vaak als Burger King of KFC in het straatbeeld tegenkomt. Maar ook in andere Britse en buitenlandse steden zijn de restaurants populaire plaatsen geworden waar je tegen een matige prijs van z'n bekende Italiaanse recepten kunt genieten. Vaak zijn dat klassiekers die Jamie een Oliver twist heeft gegeven. Je betaalt al bij al wel nog redelijk veel voor de hoeveelheden die je op je bord krijgt, en Jamie zal nooit in de keuken staan. Maar voor toeristen is het vaak een vast onderdeel van een citytrip geworden.

Om in de toekomst rendabel te blijven houden ze dus al rekening met de gevolgen die een breuk tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa kan hebben. Daarom sluit de tv-chef zes restaurants: in Aberdeen, Exeter, Cheltenham, Richmond, Tunbridge Wells en Ludgate Hill. Dat laatste betekent dus ook één restaurant in Londen (nabij St. Paul's Cathedral), waar er momenteel in het centrum zes zaken van de keten bestaan. In totaal zullen 120 personeelsleden worden getroffen, ongeveer 5 procent van alle medewerkers van de restaurants. Het bedrijf gaat proberen om hen naar andere filialen over te plaatsen.

Ook minder klanten

Behalve de hogere kosten voor ingrediënten die de Brexit dreigt mee te brengen, en die nu ook al aan het stijgen zijn, geven ze wel toe dat er nog andere oorzaken voor de sluitingen zijn. Zo wordt het duurder om personeel op te leiden, en er komen minder klanten over de vloer. Waarschijnlijk hebben ze daar ook rekening mee gehouden bij het kiezen van de zaken die moeten sluiten, want de zes zouden samen maar voor 5 procent van de inkomsten verantwoordelijk zijn. In het algemeen blijft Jamie's Italian wel heel populair.

"Aangezien we niet willen inleveren op de kwaliteit van onze ingrediënten of de opleiding van ons personeel, hebben we restaurants nodig die gemiddeld 3.000 borden per week kunnen serveren", klinkt het in The Guardian. Er is ook goed nieuws voor fans van Jamie Oliver, want er gaat volgende maand nog een nieuw restaurant nabij Piccadilly open. Dat heeft niks te maken met zijn Italiaanse gerechten, maar behoort tot zijn Barbecoa-concept en zal een zeer gevarieerde kaart aanbieden. Je zal er kunnen ontbijten, lunchen en dineren.

Lees meer