Mijn tips voor sollicitaties via (video)chat

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

Heel wat bedrijven dragen innovatie hoog in het vaandel. Ook op vlak van rekruteren. Wist je dat sommige recruiters er niet van terugschrikken om sollicitatiegesprekken via Skype te laten verlopen? Of zelfs via WhatsApp? Gelukkig ben ik voorbereid op élk scenario. Speciaal voor jou, mijn tips voor sollicitatiechats.

Say cheese

Toegegeven, die foto van mezelf op Tomorrowland is écht een pareltje. Maar is dat het eerste beeld van mezelf dat ik wil laten zien aan een recruiter? Nope. In de plaats daarvan koos ik voor een foto die een vriendin van mij nam toen we hadden afgesproken voor een babbel in een koffiebar. Meer ‘urban style’, niets feestelijks, geen ontblote lichaamsdelen of overdreven glimlach. Gewoon ik, in het dagelijkse leven. En zulke foto’s gebruik ik voor al mijn social mediaprofielen.

Voornaam.achternaam

Hoewel een gebruikersnaam als ‘OrlandoBloomLover88’ en bijhorende profielfoto vroeger misschien leuk waren, is dat vandaag not done. Waarom niet gewoon ‘voornaam.achternaam’? Misschien niet zo origineel, maar wel eenvoudig, én duidelijk.

Personal office

Je weet wanneer je gesprek plaats zal vinden, maar heb je ook al nagedacht over de locatie? Denk even na over de ruimte: is die rustig? Zal niemand je komen lastigvallen? Is er een lichte muur die je als achtergrond kan gebruiken? Als je denkt dat je kamer de perfecte locatie is, vergeet dan niet eerst op te ruimen ;-). Vermijd de badkamer of het toilet. Hoewel je zangtalent ongetwijfeld fantastisch klinkt onder de douche, kan een echo tijdens een sollicitatiegesprek wat vervelend zijn. Check ook even of je microfoon en de lichten in de kamer het doen.

Spieken mag

Voor het gesprek stel ik eerst een kort lijstje op met mijn sterke en zwakke punten, vaardigheden en ervaringen. Een spiekbrief dus. Op een ander lijstje maak ik een overzicht van de vragen waar ik zelf nog mee zit: over het bedrijf, de vacature, de verloning, enz. Neem gerust enkele notities tijdens het gesprek, zo toon je niet enkel je interesse, maar vergeet je ook niet wat er allemaal gezegd werd.

Damn you, autocorrect!

Een typo is snel gemaakt. Wanneer je chat via bijvoorbeeld WhatsApp, lees je bericht dan eerst goed na alvorens op ‘send’ te klikken. En check ook even of autocorrect niet stiekem een aantal woorden verving, dat kan al eens voor gênante situaties zorgen. Tenslotte pas je beter ook op met overmatig gebruik van smileys :)

Bezoek Start To Work voor meer tips, tricks en blogs.

Lees meer