De eedaflegging van Trump wordt steeds gekker: activisten gaan 4.200 gratis joints uitdelen

De eedaflegging van Donald Trump zal zeker ook naast het podium niet onopgemerkt blijven. Deze week zijn activisten 4.200 joints aan het rollen. Die willen ze op de ochtend van Inauguration Day aan mensen uitdelen. Zowel tegenstanders als aanhangers van Trump zijn welkom.

"Het uitdelen van cannabis is een echte politieke daad", stelt activist Adam Eidinger in de Amerikaanse media. Trump is tijdens zijn campagne vrij stil gebleven rond de legalisering van cannabis. In Washington D.C. is het toegelaten om cannabis weg te geven als je je niet op federaal grondgebied bevindt. "Daarom gaan we ons op de voetpaden in D.C. opstellen, dus niet op federale grond."

Je mag er ook zo'n 50 gram marihuana bezitten, dus niemand zal in overtreding zijn als ze een joint aannemen. Tenzij ze zelf natuurlijk al drugs op zak hebben. Trump mag dan wel niet veel gezegd hebben over cannabis, de groep activisten vreest dat zijn adviseurs het thema niet goed gezind zijn. "Ze gaan onze rechten terugschroeven", klinkt het.

Oproken tijdens speech

De activisten hebben de cannabis zelf gekweekt. Natuurlijk hopen ze dat mensen de joints tijdens de speech van Trump oproken. Zowel thuis voor televisie als buiten aan de National Mall. De stad moet naar marihuana ruiken, stelt Eidinger nog. Maar hij benadrukt ook dat de groep mensen niet wil aanzetten tot roken. "Voor ons is het een persoonlijke keuze of je het doet of niet."

In de Verenigde Staten is cannabis volgens de federale wetgeving illegaal, maar in een aantal staten is het om verscheidene redenen wel toegelaten.

Lees meer