Laten we niet klagen over wat sneeuw: in de rest van Europa is het pas echt pure ellende door winterweer

Het is vandaag opletten geblazen als je naar buiten gaat, en het KMI raadt aan om onnodige verplaatsingen uit te stellen. Maar laten we niet te veel klagen over het winterweer, want eigenlijk komen we nog heel goed weg. In grote delen van Europa is Koning Winter een pak ellende aan het veroorzaken. Met extreem koude temperaturen, een dik pak sneeuw, veel ongevallen en helaas ook doden.

Een paar vlokjes sneeuw zijn in België doorgaans genoeg om het land in rep en roer te zetten, maar op een dag als vandaag worden we er nog eens aan herinnerd dat we best blij mogen zijn hier te wonen. Dezelfde landen die in andere seizoenen ook met extreem weer te maken krijgen kreunen momenteel onder de impact van een stevige winterprik. Wij liggen op de grens van die vrieskou en zachtere lucht, zodat het de komende dagen zelfs veel minder koud zal worden. Maar kijk even mee naar wat ze in andere landen meemaken:

1. Nederland: honderden ongevallen

© EPA

De sneeuwzone heeft Nederland vannacht en vanochtend veel zwaarder getroffen dan Vlaanderen. Daardoor zijn er op korte tijd meer dan 200 ongevallen gebeurd. Gemiddeld ging het om één ongeval per minuut. In Vlaanderen viel het dan nog mee met een tiental ongevallen. Dat gezegd zijnde kan je natuurlijk maar beter blijven uitkijken op de gladde wegen vandaag.

2. Polen: tien doden

© EPA

Jaarlijks sterven tientallen mensen door vrieskou in Polen (vorige winter waren dat er 77). Gisteren was de dodelijkste dag van deze winter met zeven doden. De vrieskou van de voorbije dagen heeft in totaal al tien doden in het land geëist. Temperaturen zakten er tot zo'n -14 graden. Sinds november zijn al 53 Polen door onderkoeling gestorven. Er zullen vermoedelijk nog slachtoffers volgen, want het blijft het hele weekend ijskoud.

3. Servië en Oost-Europa: ijskoud

© EPA

Meer naar het zuiden van Europa hebben ze eveneens last van extreme vrieskou. In Servië en Bosnië haalt het kwik overdag amper -11 graden. Het verkeer verloopt er heel moeizaam en in de bergen zijn de wegen vaak zelfs helemaal afgesloten. Tot zeker begin volgende week blijft de winterprik hier heel actief.

4. Istanbul: verlamd door sneeuw

© Getty Images

In Istanbul en andere delen van Turkije is een dik pak sneeuw gevallen. Gisterenavond alleen al viel er 40 centimeter sneeuw in de stad. Het verkeer kwam daardoor compleet vast te zitten en op de luchthaven konden een tijdje geen vliegtuigen meer landen of vertrekken. Alle verkeer over de Bosporus, één van de drukste verkeersaders ter wereld, is stilgelegd. Ook in Griekenland is veel sneeuw gevallen, wat in Athene problemen veroorzaakt.

5. Italië: sneeuw treft opruimacties na aardbevingen

© EPA

Ook in de buurt van Napels is sneeuw gevallen. Dat verstoort vooral de opruimacties van de brandweer in de gebieden die door aardbevingen getroffen zijn. De natuur blijft de bewoners dus niet goed gezind, want sneeuw is er al bij al toch redelijk zeldzaam.

6. Rusland: dodelijke Kerstmis

© EPA

Orthodoxe christenen in Moskou vieren dit weekend Kerstmis. Dat betekent dat veel mensen zich toch buiten wagen. Het is er altijd wel koud in januari, maar normaal halen ze er nog -9 graden. Nu zakte de temperatuur naar -25 graden. Sneeuwstormen hebben ook hier al tien doden geëist, en gevreesd wordt dat er door de festiviteiten dus nog zullen volgen.

7. Duitsland: 's nachts tot -25 graden

© EPA

In delen van Duitsland is het 's nachts bitterkoud met zo'n -25 graden. In het noorden likken ze overigens nog hun wonden nadat winterstorm Axel ijskoude lucht uit het noordpoolgebied over het continent blies. Dat leidde tot hevige rukwinden en overstromingen.

Lees meer