Back to reality: extra drukke spits verwacht door problemen met batterij van de wagen

De kerstvakantie zit erop en dat betekent dat we met z’n allen opnieuw de (snel)wegen opknallen. Alsof er nog geen file genoeg is op een gewone werkdag, waarschuwt mobiliteitsorganisatie VAB morgenvroeg voor een extra drukke ochtendspits door problemen met de batterij van de wagen. "Roep de hulp van een professional in”, of maak gebruik van onderstaande tips.

“We verwachten een piek in de startproblemen omdat veel auto's tijdens de kerstvakantie stil hebben gestaan. In combinatie met de lage temperaturen van afgelopen dagen, zullen morgen mogelijk veel automobilisten hun wagen niet gestart krijgen”, zegt mobiliteitsorganisatie VAB aan VRT Nieuws. Ook als je al aan het rijden bent, kan je stilvallen, wat files kan veroorzaken.

Bij koude temperaturen doet de batterij van de wagen vaak lastig. Je kan problemen met de volgende tips van VAB vermijden: ontkoppel bij het starten, schakel zoveel mogelijk stroomverbruikers zoals navigatiesystemen uit, zet de achterruitontdooiing af als de ruit ontdooid is en ontsteek je lichten pas na het starten.

Gebruik trouwens geen startkabels als je wagen weigert te starten, want ze kunnen schade toebrengen aan de gevoelige elektronische systemen. Alle tips ten spijt? "Roep dan de hulp van een professional in", geeft VAB aan, dat alvast extra personeel inzet.

Dichte mist

Ook winters weer kan voor extra drukte zorgen omdat "automobilisten hun rijgedrag aanpassen en meer afstand nemen. Hierdoor vermindert de capaciteit van de (autosnel)wegen en worden de files dus mogelijk ook langer.”

Het KMI verwacht een zwaarbewolkte maandag van een graad of 5. In de voormiddag zou het droog blijven. Het is wel 'uitkijken' voor dichte mist. Naar de avond toe valt er regen. In Hoog-België valt er opnieuw sneeuw.

Lees meer