Vandaag, precies 10 jaar geleden, begon het smartphone-tijdperk

De Apple iPhone viert zijn tiende verjaardag. De eerste generatie iPhone werd aangekondigd op 9 januari 2007 tijdens de MacWorld Conference & Expo. We zitten dus al 10 jaar ondertussen in het smartphone-tijdperk. De iPhone was misschien niet de eerste smartphone, het was wel de eerste die de telecommunicatiemarkt flink op zijn kop zette.

De iPhone werd op 29 juni 2007 in de Verenigde Staten gelanceerd. Een paar maanden later volgden onder meer Frankrijk en Duitsland. De eerste generatie iPhone werd trouwens niet in de Benelux verkocht.

Geruchten dat Apple aan een eigen telefoon werkte gingen al jaren: in 2002 was er al sprake van wat al snel als de iPhone bekend kwam te staan.

Niet klaar

De iPhone was namelijk eigenlijk nog helemaal niet klaar toen Jobs hem presenteerde: de modellen op het podium waren aangepast met extra printplaatjes en kabels. Om de zwakke wifi te verbeteren en om de beelden van de iPhone op het grote scherm te krijgen.

Nog een probleem: na het openen van een paar apps liep het geheugen vol, daarom lagen er een paar modellen waar Jobs tussen wisselde.

Desalniettemin werd de iPhone een instante hit. De gekte was zo erg dat er mensen waren die speciaal naar de VS reisden om er eentje te kopen. Op 11 juli 2008 verscheen de iPhone 3G, de eerste die je ook bij ons kon kopen.