6 tips die je volgens wetenschappers echt door de examens gaan helpen

De kerstvakantie is voorbij en dat betekent dat de examenperiode voor studenten nu echt is begonnen. Voor wie nog in actie moet schieten of nog wat hulp kan gebruiken, zijn er deze zes wetenschappelijke tips om je door die examens te helpen:

Tip 1: Spreid je studeermomenten in de tijd

We zijn er allemaal kampioen in: uitstellen. Maar om leerstof echt goed te beheersen, kun je maar beter op tijd beginnen. Spreid je leerstof over een aantal weken of dagen in plaats van uren aan een stuk op een dag te studeren.

© Giphy

Tip 2: Herhaal

Een keer je cursus doornemen, zal je niet door dat examen helpen. Om zeker te zijn dat je de leerstof beheerst, moet je vaak herhalen. Leg je cursus aan de kant en controleer of je nog weet wat je studeerde. Maak steekkaartjes, laat je ondervragen, ... op die manier kan studeren nog tof worden!

© Giphy

Tip 3: Stel jezelf vragen

Alles uit het hoofd geleerd en herhaald? Dan ben je goed bezig, maar het kan nog beter. Stel jezelf ook vragen tijdens het studeren. Ga zelf op zoek naar verbanden, zoek uit waarom iets zo werkt en niet anders en controleer of je eigen ervaringen overeen kwamen. Vergeet niet te controleren of je verbanden kloppen met de leerstof.

© Giphy

Tip 4: Zorg voor afwisseling

Kijk je niet suf op dat ene onderwerp, maar studeer verschillende vakken of hoofdstukken afwisselend van elkaar. Het kan ook al helpen om onderwerpen in een andere volgorde te studeren. Verandering van spijs doet eten, nietwaar?

© Giphy

Tip 5: Zoek voorbeelden

Wie opgelet heeft in de les, die herinnert zich vast wel voorbeelden die een leerkracht gebruikte in de les. Wie dat niet heeft gedaan, kan altijd zelf op zoek gaan naar voorbeelden van de leerstof. Concrete voorbeelden helpen je dingen te onthouden.

© Giphy

Tip 6: Combineer woord en beeld

Ga op zoek naar een afbeelding, grafiek of ander beeld om je leerstof voor te stellen. 'Prentjes' zijn altijd goed om zaken beter te onthouden.

© Giphy

Wie nog wat meer uitleg wil bij de tips, kan terecht bij de officiële posters van The Learning Scientists.

Veel succes allemaal!

© Giphy

Lees meer