23 films waarvan je niet zal geloven dat ze al 10 jaar oud zijn

Tien jaar geleden, dat klinkt echt als een eeuwigheid. Toch lijkt het gisteren dat deze films uitkwamen. Jup, we worden er niet jonger op en deze 23 films worden dit jaar al een decennium oud:

1. Juno

 
Deze grensverleggende tragikomische film over tienerzwangerschappen kwam uit in 2007. De schattige film viel meermaals in de prijzen en betekende de doorbraak van de toen nog piepjonge Ellen Page en Michael Cera.

2. No Country For Old Men

 
Deze film kwam uit in het najaar van 2007 en werd de grote winnaar van de Oscars in 2008. De film werd maar liefst 8 keer genomineerd en kon 4 nominaties verzilveren, waaronder het felbegeerde beeldje voor 'Beste Film'.

3. Harry Potter And The Order Of The Phoenix

 

Wie denkt aan de nillies denkt natuurlijk ook aan Harry Potter. 2007 was een belangrijk jaar voor de wereldberoemde tovenaar. Het laatste boek kwam tien jaar geleden uit, net als de vijfde film uit de reeks. Zowel boek als film werden - uiteraard - een gigantisch succes.

4. I Am Legend

 
Aan de timelord Will Smith zou je het nooit gemerkt hebben, maar ook deze film kwam 10 jaar geleden uit. De postapocalyptische thriller vertelt het verhaal van Robert Neville, die alleen achterblijft in New York nadat een virus 99 procent van de wereldbevolking besmette. Ook de dochter van Will Smith, Willow, heeft een rolletje in de film, als - rarara - de dochter van Robert Neville.

5. Dagen Zonder Lief

 
Ook voor Vlaanderen was 2007 een fantastisch filmjaar. Dagen Zonder Lief was de tweede film van regisseur Felix van Groeningen en volgt een groep uit elkaar gedreven vrienden die elkaar na een paar jaar terug tegenkomen.

6. Into The Wild

 
2007 was ook het jaar waarin de prachtige verfilming van het leven van Christopher McCandless. De fenomenale setting van Alaska in combinatie met de muziek van Eddie Vedder van Pearl Jam maakten van deze film een instant classic.

7. There Will Be Blood

 
There Will Be Blood sleepte verschillende prijzen in de wacht, waaronder de Oscar voor 'Beste Acteur' voor hoofdrolspeler Daniel Day-Lewis en wordt door verschillende kenners gezien als de beste film van 2007.

8. P.S. I Love You

 
Het aangrijpende P.S. I Love You deed ons in 2007 tranen met tuiten huilen. Het verhaal van Gerry (Gerard Butler) die na zijn dood honderden brieven achterlaat voor zijn vriendin Holly (Hilary Swank) liet niemand onberoerd en staat nog steeds heel hoog op onze lijst met favoriete films OOIT.

9. Zodiac

 
In de populaire film, die gebaseerd is op de waargebeurde feiten, gaan journalisten Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal) en Paul Avery (Robert Downey Jr.) op zoek naar de identiteit van de zogenaamde Zodiac killer, een genadeloze seriemoordenaar die brieven in codetaal stuurt naar hun redactie.

10. High School Musical 2

 
2007 is ook het jaar waarin de tweede film van High School Musical uitkwam. In de eerste film werden de zanglijnen van Zac Efron nog ingezongen door iemand anders, maar in de vervolgfilm kregen we eindelijk zijn echte zangstem te horen. En die mocht er - net als Zac - best wezen.

11. Hairspray

 
Het zangtalent van Zac Efron konden we in 2007 niet alleen horen in High School Musical maar ook in de musical Hairspray. Deze film is de ideale moodbooster en kan zelfs bij de meest verzuurde zuurpruim een glimlach op het gezicht toveren.

12. Enchanted

 
2007 was een topjaar voor de musicalliefhebbers, want ook de Disney-musical Enchanted kwam dat jaar in de zalen. De film toont wat er gebeurt wanneer sprookjesfiguren terechtkomen in de echte wereld en wordt extra magisch wanneer je weet dat Julie Andrews (Mary Poppins én Maria van The Sound Of Music) de voice-over voor haar rekening nam.

13. Stardust

 
Deze fantasyfilm had een echte droomcast en dat lag waarschijnlijk voor een deel aan de basis van het succes van deze film. Ian McKellen, Claire Danes, Sienna Miller en Henry Cavill zijn maar enkele van de namen die op de affiche van deze film uit 2007 prijkten.

14. Transformers

 
Steven Spielberg zat in 2007 natuurlijk ook niet stil. Hij bracht dat jaar de eerste film van de Transformers-reeks uit. De film met Shia Labeouf, Josh Duhamel en Megan Fox werd een groot succes, waardoor later dit jaar de vijfde film van de reeks naar de zalen komt.

15. Superbad

 
Deze film over drie ietwat klungelige vrienden die met behulp van een hilarische valse identiteitskaart het hart van hun crushes proberen te veroveren. Seth (Jonah Hill), Evan (Michael Cera) en Fogell aka McLovin (Christopher Mintz-Plasse) beleven een knotsgekke nacht in deze geweldige komedie.

16. Atonement

 
In deze aangrijpende film, gebaseerd op de gelijknamige roman van Ian McEwan, volgen we het leven van de tortelduifjes Cecilia (Keira Knightley) en Robbie (James McAvoy). Hun wereld wordt compleet verscheurd wanneer Robbie ten onrechte beschuldigd wordt van de verkrachting van een jong meisje.

17. Ex Drummer

 
De verfilming van de succesroman van Herman Brusselmans is alles wat je van een film naar de hand van de langharige auteur zou verwachten: vuilgebekt, grof en altijd nét over het randje. Een West-Vlaamse klassieker met onder andere Sam Louwyck, Wim Willaert en Gunter Lamoot.

18. Pirates Of The Caribbean: At World's End

 

De laatste film van de originele trilogie van Pirates Of The Caribbean werd net als zijn voorgangers een groot succes. Het werd de laatste keer dat we Keira Knightley en Orlando Bloom in hun piratenpak zagen, maar Johnny Depp kroop voor de vierde én vijfde film terug in de huid van Jack Sparrow. Fun fact: dit is tot op heden de duurste film ooit gemaakt.

19. Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street

 
In deze film speelde Johnny Depp de rol van barbier Sweeney Todd. Vrolijke musical zou je denken, maar niets is minder waar. Sweeney begint namelijk al snel zijn klanten te vermoorden, waarna Mrs. Lovett (Helena Bonham Carter) ze in haar pasteitjes verwerkt. En oh ja, in deze film kan je Alan Rickman (ja, dat is professor Snape) horen zingen.

20. Ratatouille

 
De Pixar/Disneyfilm Ratatouille vertelt het verhaal van de ambitieuze rat Remy die graag een chefkok wil worden. Hij belandt toevallig in de keuken van een populair restaurant in Parijs waar hij de onervaren keukenhulp Linguini helpt naar de top. De film won meer dan terecht de Oscar voor beste animatiefilm en wordt door verschillende filmcritici nog steeds gezien als één van de beste animatiefilms aller tijden.

21. The Bourne Ultimatum

 

Voor The Bourne Ultimatum kroop Matt Damon voor de derde keer in de huid van de mysterieuze Jason Bourne. Het succes van de Bourne-films blijft maar duren, want vorig jaar kwam met Jason Bourne alweer de vijfde film van de reeks uit.

22. Spider Man 3

 

Dit was de laatste film waarvoor Tobey Maguire zich in het zeer spannende Spidermanpakje hees. Vanaf de vierde film kreeg Andrew Garfield de eer om de rol van de lenige superheld te vertolken. Maar voor velen zal Tobey Maguire de enige echte Spiderman blijven.

23. Ben X

 
Het Vlaamse regiedebuut van Nic Balthazar viel nationaal én internationaal in de prijzen. Ben X is gebaseerd op waargebeurde feiten en volgt Ben, een jongen die lijdt aan het syndroom van Asperger en zwaar gepest wordt. De aangrijpende film liet niemand onberoerd en bracht 10 jaar geleden het debat rond pesten weer helemaal op gang.

Lees meer