FIFA heeft beslist: 48 landen op WK 2026! En zo zou dat eruit kunnen zien

analyseHet WK van 2026 zal uit 48 landen bestaan. Zoals verwacht heeft de FIFA het voorstel van voorzitter Gianni Infantino goedgekeurd. Een andere optie was 40 teams, maar er komen er dus in totaal meteen 16 bij. Die zullen vooral uit Afrika en Azië komen, maar ook Europa kan misschien een paar extra landen afleveren.

Het was al van 1998 geleden dat er nog eens een grootschalige verandering kwam in het format van het WK voetbal. Dat begon in 1930 nog met 13 teams, om dan een halve eeuw met 16 landen te worden gespeeld. In de jaren 80 waren 24 landen welkom, maar sinds 1998 bestaat dus het bekende systeem met 32 landen, verdeeld over 8 groepen. Dat zal ook op de WK's van 2018 in Rusland en 2022 in Qatar zo zijn, maar in 2026 gaan we in één klap naar 48 landen.

Waarom uitbreiden? Veel mensen zijn er geen voorstander van, en je hoort als voornaamste commentaar dat het niveau zal dalen. Infantino had de uitbreiding als verkiezingsbelofte gedaan, en in Dubai lichtte hij zijn beslissing toe. "Er is niks beter om voetbal in een land een boost te geven dan deelnemen aan een wereldbeker." Natuurlijk zullen ook de verwachte opbrengsten wel een 'kleine' rol gespeeld hebben. Volgens een FIFA-studie zou een WK met 48 landen zeker 600 miljoen euro aan extra inkomsten betekenen.

Lager niveau?

Wat het niveau betreft, hoeven we niet te snel te panikeren. Natuurlijk gaan er meer kleine voetballanden op het vierjaarlijkse voetbalfeest te zien zijn, maar ook het format verandert. De 48 landen worden verdeeld over 16 groepen van telkens drie teams. De eerste twee gaan door naar de 1/16de finale. Je speelt dus maar twee wedstrijden in een groep, en als je verliest is de volgende match meteen erop of eronder. Geen tijd dus om voorzichtig en defensief voetbal te spelen. Een extra ronde met een knockout-fase kan de spanning ook verhogen.

Uiteindelijk spelen de beste vier landen maar zeven wedstrijden, zoals nu ook al het geval is. Voor de voetbalkijker wordt het WK wel drukker, want als je alles wil zien moet je 80 in plaats van 64 wedstrijden volgen.

De extra plaatsen zullen vooral naar Afrika en Azië gaan, al zal ook Europa er normaal wel mee van kunnen profiteren. Daarover wordt pas later een beslissing genomen. Maar als we de FIFA-ranglijst er even bij nemen, kunnen we wel al eens kijken welke landen op dit moment een goede kans zouden maken als het WK 2018 in Rusland ook uit 48 landen zou bestaan:

1. Afrika

Cover image
Burkina Faso op het WK van 2026?

© Getty Images

Momenteel mogen vijf Afrikaanse landen deelnemen aan het WK. Het hoogst genoteerde land is Senegal, maar ook Ivoorkust, Tunesië, Egypte, Algerije, Nigeria en Kameroen zijn geen onbekende voetballanden. Ze zouden er dus gemakkelijker allemaal bij kunnen zijn in 2026. Iets kleiner zijn Congo en Burkina Faso. Ghana en Marokko zijn er ook nog, dus echt een verzwakking hoeft dit niet te zijn.

2. Azië

Cover image
Jordanië op het WK van 2026?

© EPA

Voorlopig levert Azië maar vier landen, met een mogelijkheid tot een vijfde land in een duel tegen een team uit Noord-Amerika. Zuid-Korea, Japan en Australië zijn er bijna altijd bij, maar ook Iran en Saoedi-Arabië zien we regelmatig op een WK. Teams die staan te dringen bij extra plaatsen: Uzbekistan, de Verenigde Arabische Emiraten, China en natuurlijk toekomstig organisator Qatar. De volgende op de FIFA-ranking zijn er Jordanië, Irak en de Filipijnen.

3. Europa

Cover image
Nog meer prachtige momenten met IJsland op het WK van 2026?

© EPA

Wat de gevolgen van één of twee extra tickets voor Europese landen zijn, kon je al zien tijdens het EK van vorig jaar. Dan zouden bijvoorbeeld Noord-Ierland, Albanië of het populaire IJsland misschien een grotere kans maken. En neen, we gaan niet het grapje maken dat Nederland er zo nog eens bij zou kunnen zijn. Hoe dan ook zal het een felle strijd blijven, want één of twee extra landen maakt nu ook niet zo'n enorm verschil als je ziet dat veel kleine voetballanden het steeds beter doen.

4. En de rest

Cover image
Panama op het WK van 2026?

© Getty Images

In Noord-Amerika zijn Costa Rica, Mexico en de Verenigde Staten de toppers. Een extra plaats zou bijvoorbeeld naar Panama, Haïti of Honduras kunnen gaan. In Zuid-Amerika mogen Argentinië, Brazilië, Colombia en Uruguay niet ontbreken. Chili en Ecuador zijn er ook geregeld bij. Peru kan misschien profiteren als zij een extra plaats zouden krijgen. Wie weet krijgt de kleinste groep in Oceanië een vaste plaats, zonder een barrageduel te moeten spelen. Dan zou Nieuw-Zeeland een vaste waarde op het WK kunnen worden.

Lees meer