Dit is hoe Obama afscheid neemt: "I'm asking you to believe"

In z'n thuisstad Chicago sprak Barack Obama een laatste keer als president. Een speech zoals we Obama kennen: emotioneel, en retorisch sterk. Een laatste tweet met z'n account als president volgde: "M'n laatste vraag aan jullie is dezelfde als m'n eerste vraag. Ik vraag jullie om te geloven in change. Niet in mijn kracht om verandering te creëren, maar in die van jullie."

"My fellow Americans. Het is een eer geweest om jullie president te zijn. En ik blijf bij jullie, de rest van mijn dagen, als een gewone burger. Maar nu, heb ik nog één vraag voor jullie als president, of je nu jong bent, of jong van hart. Hetzelfde als toen jullie mij een kans gaven, acht jaar geleden. Ik vraag jullie om te geloven. Niet in mijn kracht om verandering te brengen, maar in die van jullie. Ik vraag jullie om daarin te geloven, zoals ook onze founding documents daarin geloven. Of zoals de slaven daarin geloofden tijdens de strijd om slavernij af te schaffen, of zoals de migranten die hier ooit toekwamen, of diegenen die marcheerden voor gelijkheid of diegenen die onze vlag op buitenlandse slagvelden planten of op de maan. Een idee dat centraal staat in elk Amerikaans verhaal dat al geschreven is: yes we can. Yes we did, yes we can. God bless you..."

Met die laatste passage kreeg Obama nog eens een staande ovatie van de duizenden toeschouwers. O de tonen van Bruce Springsteen nam hij dan afscheid, plus natuurlijk de knuffels voor z'n dochters, voor Michelle en voor vicepresident Biden.

Het publiek riep tijdens de speech ook "four more years", maar Obama antwoordde dat hij dat niet kon doen. Hij gaf ook aan tijdens zijn speech dat het nu zijn beurt was "om jullie te bedanken". "Elke dag leerde ik van jullie. Jullie hebben een betere president en een betere mens van mij gemaakt".

"De Verenigde Staten hebben een enorm potentieel, maar dat kan enkel waargemaakt worden als onze democratie werkt, en als onze politiek het fatsoen van onze bevolking beter reflecteert. Ieder van ons moet, ongeacht zijn partijvoorkeur, helpen het gevoel te herstellen dat we een gezamenlijk doel hebben, want dat hebben we op dit moment heel erg nodig."

Meteen stuurde hij ook een laatste tweet met z'n account van president. Die @POTUS gaat nu naar Donald Trump. De 13 miljoen volgers gaan mee.

Maar uitaard heeft Obama nog z'n eigen account, met 80 miljoen volgers.

Bekijk hier de volledige speech:

 

Lees meer