Welgeteld 10 man: zo groot is de speciale anti-hacking dienst die Belgische politici moet beschermen tegen Russen

Wat in de VS kan gebeuren, waarin Rusland op grote schaal de verkiezingen heeft beïnvloed en blijkbaar toekomstig president Trump in z'n macht heeft, kan in Europa en België net zo goed. Rusland heeft een lange lijst van incidenten op z'n conto staan in Europa. Het antwoord: ons beter bewapenen, zegt staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld). Hij wil dat het Centrum voor Cyberbeveiliging (CCB) politici en partijen beter beschermt. Maar dat centrum heeft nu welgeteld 10 man in dienst. 

"De westerse democratieën worden doelbewust aangevallen", zo zegt staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) in De Morgen. "Ook in ons land zijn grootschalige cyberaanvallen niet meer uit te sluiten. Het is afwachten of we daartegen bestand zullen zijn. We moeten ons beter wapenen."

De Backer denkt daarbij aan het Centrum voor Cyberveiligheid (CCB) nieuwe taken geven. Maar dat is vandaag absoluut niet bestand tegen aanvallen van (Russische of andere) hackers, die op grote schaal westerse democratieën kunnen viseren. Want vandaag doet het CCB vooral de bewaking van overheidsservers en officiële websites. Een echte grote ploeg is dat niet. En die moeten dus de hacking van sites en zelfs uiteindelijk kerncentrales tegengaan.

Volgens Bart Preneel, professor computerbeveiliging aan de KU Leuven, is het twijfelachtig of het Centrum voor Cyberveiligheid een groter takenpakket aankan. Het agentschap heeft nu tien mensen in dienst, veel minder dan vergelijkbare diensten in andere Europese landen. Maar De Backer zou hen dus ook de taak willen geven om politici en hun partijen te gaan beschermen. "Hackers viseren al lang niet meer alleen de staat zelf, maar ook de verschillende politieke partijen. Dat heeft de hacking van de Amerikaanse Democratische partij duidelijk aangetoond."

Over duidelijke verhoging van de budgetten of opbouw van knowhow, met meer personeel, heeft De Backer het niet. En dat maakt het erg moeilijk: want het gaat om een moeilijk te bestrijden fenomeen. Dat geeft de staatssecretaris zelf ook aan: "Ik ben een bioloog van opleiding. Dan begrijp je heel goed dat zodra een bepaald virus onder controle is, er elders een nieuw opduikt. Dat geldt ook op het internet. Georganiseerde hackers zijn heel moeilijk te stoppen", zo zegt hij aan De Morgen.

Het gaat daarbij niet altijd om gesofistikeerde aanvallen van de Russen, maar als medewerkers niet opgeleid zijn om aanvallen te herkennen, gaat het snel mis. De Backer denkt aan cursussen cyberveiligheid voor de politiek.

Duitse alarmkreet

Met z'n aankondiging staat De Backer zeker niet alleen in Europa. Want bij komende verkiezingen in Duitsland, Frankrijk en Nederland gaat men ervan uit dat de Russen zich zullen gaan moeien. Eerder dezen ze al op grote schaal cyberaanvallen op onder meer Oekraïne en Estland.

In een heel opvallende waarschuwing vorige week waarschuwde Hans-Georg Maaßen, de baas van Duitsland haar Federaal bureau voor de bescherming van de Grondwet, al voor de Russen. Hij sprak van "een duidelijke bedreiging van de Russische hackers, die onzekerheid willen zaaien in de Duitse maatschappij en het land willen destabiliseren." Hij sprak van "een ernstige bedreiging voor de cyberveiligheid van de Duitse regering, de parlementsleden en de medewerkers van politieke partijen".

De Duitsers willen niet alleen de hacking aanpakken, maar ook fake nieuws. Ze spreken van een nieuw agentschap om valse propaganda aan te pakken. En de Duitsers hebben middelen: ze willen er meteen 500 man opzetten.

In België is zo'n aanpak ondenkbaar. De Backer heeft de middelen niet, maar kan ook niet zomaar zo'n nieuw agentschap oprichten. Het antwoord voor hem is Europa: een Europese aanpak zou kunnen helpen. Want de oplossing ligt ook voor een deel bij de platformen die fake nieuws verspreiden, vooral Facebook en Google. Zij kunnen enkel door Europa gedwongen worden om meer info te geven over die verspreiding.

Lees meer