Komt het volgende Game Of Thrones-boek er dit jaar aan? De schrijver denkt van wel

Er is nog hoop voor de fans van A Song Of Ice And Fire, de boekenreeks die aan de basis ligt voor de televisieserie Game Of Thrones. Want volgens George R.R. Martin, de schrijver, komt het volgende boek er dit jaar aan. Reden genoeg voor hoerageroep? Niet echt, want dat zei hij vorig jaar ook al, zonder veel resultaat.

George R.R. Martin geeft normaal geen updates over het schrijfproces van A Song Of Ice And Fire, de reeks waarmee hij richting multimuljonairschap gekatapulteerd werd. Te veel stress en te frustrerend voor lezers, volgens de man. Maar één keer per jaar, rond nieuwjaar, wordt er een tipje van de sluier opgelicht en mogen lezers weten hoe het zo ongeveer zit.

En dit jaar blijkt er een update van formaat, al is die goed weggemoffeld tussen de commentaar op Martins blog. Eén lezer beklaagde zich namelijk over Martins blog, die vooral over American Football ging, en vroeg hoe het nu eigenlijk zat met dat boek, The Winds Of Winter. Waarop Martin simpelweg antwoordde dat hij denkt "dat het boek er dit jaar komt. Maar hey, dat dacht ik vorig jaar ook."

Reden genoeg om in feesten uit te barsten, zo lijkt het, maar trouwe lezers van Martin weten wel beter. De man schrijft aan een episch traag tempo, toepasselijk voor z'n boeken. Op A Dance With Dragons moesten de fans dan ook zes jaar wachten. Momenteel is The Winds Of Winter over die morele grens aan het gaan.

Hoop niet te hard

Martin heeft dan ook ondertussen een hele schare fans die zich tegen hem gekeerd hebben. Op fora zoals Is Winter Coming kan je samen met collega-lezers aftellen naar het nieuwe boek, met de nodige humor én scheldwoorden. Na in totaal meer dan twintig jaar wachten, moet je soms eens wat stoom kunnen afblazen, blijkbaar.

De grootste vraag: werkt Martin het boek af voor het volgende seizoen van Game Of Thrones lijkt bij deze dan ook beantwoord: waarschijnlijk niet. Zelfs als Martin het boek volgende maand aflevert, moet het nog door een herschrijfproces. Als The Winds Of Winter dit jaar nog op de boekenplanken komt, zal het dus eerder richting eindejaar zijn. Áls het dit jaar komt, dus.

Lees meer