In de naam van de wetenschap: muizen 3 dagen lang zat gevoerd om te zien waarom we honger krijgen van alcohol

Het “hongerske” dat je krijgt van in de drank te zijn gevlogen, dat was tot nu nog altijd een mysterie. Alcohol zit immers tjokvol calorieën. Maar door drie dagen lang muizen dronken te maken, weten we nu hoe dat zit.

Je zou dat niet zeggen als je die titel ziet van het onderzoek: “Agrp neuron activity is required for alcohol-induced overeating”. Maar daar komt het wel op neer: Britse wetenschappers voerden muizen strontzat om antwoord te krijgen op de prangende vraag die je je misschien ook ooit stelde toen je om drie uur ’s nachts als een junkie op zoek naar heroïne de straten afliep voor een frietkot of pittabar die nog open was.

Voor het onderzoek kregen muizen drie dagen lang alcohol toegediend. Het ging per dag om een hoeveelheid die bij een mens gelijk zou staan aan anderhalve fles wijn. Het resultaat: ook muizen bleken, één tot vier uur na de alcoholinname, buitensporig te gaan eten.

Blijkt nu dat door de alcohol bepaalde zenuwcellen in de hersenen van muizen geactiveerd werden, de Agrp-neuronen. Nadat die zenuwcellen waren onderdrukt, aten de muizen beduidend minder.

Maar, misschien leidt het tot meer

Los van het antwoord op de vraag waarom we van zatsels zo’n honger krijgen, zit er wellicht toch iets substantiëlers in de resultaten van het onderzoek. Want het is opvallend dat net die Agrp-neuronen verder alleen geactiveerd worden als muizen verhongeren.

En aangezien muizen en mensen genetisch veel op elkaar lijken, zou het allemaal wel eens kunnen leiden tot het ontwikkelen van een nieuw soort hongeronderdrukker die zou kunnen helpen in de strijd tegen obesitas en suikerziekte.

Lees meer