Organisatie WK met 48 landen zou door drie landen moeten gebeuren volgens voorzitter Noord-Amerikaanse bond

De eerste problemen rond het wereldkampioenschap voetbal in 2026 met 48 landen duiken al op. Nog maar een dag na de beslissing daarover van de Wereldvoetalbond FIFA blijkt dat er mogelijk drie landen nodig zijn om zo'n gigantisch toernooi te organiseren. Er zijn namelijk veel meer accommodaties nodig door die 16 extra deelnemende ploegen. Canada, de Verenigde Staten en Mexico lijken de grootste kanshebbers om het toernooi in 2026 te organiseren.

Het zat er al even aan te komen, maar sinds gisteren is het officieel: het wereldkampioenschap voetbal in 2026 zal met 48 landen gespeeld worden in plaats van 32. De officiële reden is dat groeiende voetbalmarkten zoals Afrika en Azië zo meer deelnemers krijgen, maar ook het financiële aspect speelt uiteraard mee. Zo'n groot WK zou tot één miljard euro meer kunnen opbrengen voor de Wereldvoetbalbond FIFA.

Hoe dat wereldkampioenschap er moet uitzien is wel nog niet volledig bekend, maar het wordt sowieso een gigantische organisatie. Er komen 16 poules met elk drie landen, waarvan de eerste twee doorgaan naar de knock-outfase. Daardoor zijn er in totaal 80 wedstrijden in plaats van 64. Maar omdat de organisatie de duur van het WK op 32 dagen wil houden, zijn er onder andere meer stadions nodig.

Waar dat grote WK georganiseerd moet worden is ook nog niet bekend, maar de keuze is wel zeer beperkt. Europa en Azië vallen af omdat de volgende twee wereldkampioenschappen in Rusland en Qatar zijn en een continent twee toernooien moet wachten om zich opnieuw kandidaat te stellen. Daardoor blijven enkel nog de bonden van Oceanië (OCF), Afrika (CAF), Zuid-Amerika (CONMEBOL) en Noord-Amerika (CONCACAF) over.

VS, Canada en Mexico

Daarvan lijkt Noord-Amerika het meest kans te maken. De Verenigde Staten werden al vaak genoemd en die moeten zich volgens de voorzitter van de CONCACAF samen met Canada en Mexico kandidaat stellen om voldoende accommodaties te hebben.

"Een kandidatuur van de VS, Canada en Mexico samen is zeker een mogelijkheid en zelfs een mooie kans voor de CONCACAF", zegt de Canadees Victor Montagliani, voorzitter van de CONCACAF in Daily Mail. Volgens hem is een gezamenlijke kandidatuur logischer om voldoende infrastructuur en trainingsmogelijkheden voor alle 48 landen te voorzien. Voor het laatste WK in 2014 in Brazilië liet de latere winnaar Duitsland bijvoorbeeld al zijn eigen verblijfplaats met trainingsvelden bouwen omdat ze geen geschikt hotel vonden. Als daar nog 16 landen bijkomen, is er dus nood aan heel veel infrastructuur.

Lees meer