Belgische hacker achterhaalt privénummers van toppolitici en BV's via Facebook, maar die wil niets aan dat lek doen

Als je je telefoonnummer op je Facebook hebt staan, kan je die best verwijderen. Voor hackers is het namelijk mogelijk om je nummer te vinden, zelfs als dat niet openbaar staat. Dat ontdekte de Belgische ethische hacker Inti De Ceukelaire. Hij contacteerde Facebook over het probleem, maar die wil er voorlopig niets aan doen.

Inti De Ceukelaire is een ethische hacker, dat wil zeggen dat hij lekken zoekt die door hackers zouden kunnen misbruikt worden en die vervolgens meldt aan de website of organisatie in kwestie. Zo ontdekte hij twee weken geleden een manier om aan telefoonnummers te raken die gekoppeld zijn aan profielen op Facebook, maar die niet openbaar openbaar zijn.

Hij testte zijn methode bij meerdere toppolitici en BV's en kon zo onder andere het privénummer van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon bemachtigen.

"Een dag na mijn ontdekking heb ik Facebook gecontacteerd via hun speciale pagina waar je dergelijke zaken kan melden. Die hebben mij de dag erna laten weten dat ze er niets aan gaan doen", legt Inti De Ceukelaire uit aan onze redactie. "Ik dacht toen dat ze het probleem niet goed verstonden en heb nog eens uitgelegd dat ik aan privénummers van toppolitici kan raken, maar opnieuw kwam hetzelfde antwoord."

Openbaar maken

Daarom stapt de hacker nu naar de media. "Zo probeer ik Facebook te dwingen om iets aan het lek te doen, voor iemand er misbruik van maakt. Vorig jaar heb ik bij hen al een ander lek aangekaart en toen hebben ze daar ook pas iets mee gedaan toen mijn verhaal tot in de Verenigde Staten aandacht kreeg", legt De Ceukelaire uit. "Als ze binnen enkele weken nog niets gedaan hebben, ben ik gedwongen om mijn methode openbaar te maken."

Ondertussen raadt hij iedereen aan om hun gsm-nummer van Facebook te halen. Dat kan je doen door op je profiel te klikken op 'Informatie bijwerken' en dan bij 'Overzicht' je nummer weg te halen. "Ik heb minister Jambon ook een sms gestuurd", besluit De Ceukelaire.

Lees meer