Staatssecretaris voor Privacy De Backer (Open Vld): "We hebben ethische hackers nodig"

© vrt

Russische hackers en telefoonnummers van politici die zomaar voor het grijpen liggen op Facebook: privacy staat weer hoog op de agenda. Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer wil Europees geld gebruiken om het Centrum voor Cybersecurity te versterken. Maar het is een veelzijdig verhaal: die expertise kan ook van buitenaf komen. "We hebben ethische hackers nodig."

Zonder enige wetten te breken haalt ethische hacker Inti De Ceuckelaire privénummers van Belgische politici van Facebook. Het is maar één voorbeeld van hoe ethisch hacken aantoont waar de security leaks in grote bedrijven, maar ook in de overheidsadministratie zitten. Om die lekken tegen te gaan, hebben we meer geld nodig, en expertise. Philippe De Backer (Open Vld), Staatssecretaris voor Privacy, heeft een plan.

"Mensen praten veel over cybersecurity maar ze doen er niks aan", zegt De Backer in een interview aan newsmonkey. En als we over privacy en veiligheid praten, dan "is het belangrijk dat mensen er zich van bewust zijn dat hun gegevens online staan", en dat is momenteel niet altijd het geval, volgens de staatssecretaris. Maar er is ook een hardere kant: "Het Centrum voor Cybersecurity, dat nu trouwens ook wel al uitstekend werk doet, moet meer middelen en mensen krijgen om zich te wapenen tegen cyberattacks."

Die aanvallen worden steeds gesofisticeerder en de technieken geavanceerder, er zit meer budget achter. Maar als overheid alleen kan je niet voor op de technologie blijven lopen. "Je moet als overheid samenwerken met de experts. Nu kan dat niet, want je wordt daarvoor gestraft. Maar we hebben ethische hackers nodig."

Estland

De Backer kijkt daarvoor naar Estland, waar hij een half jaar geleden ging kijken. "Estland was het eerste land dat aangevallen werd door een land. Zij hebben toen veel geïnvesteerd in cybersecurity. Ze hebben ethische hackers toegelaten. Dat moeten wij ook doen, vandaar mijn voorstel in samenwerking met Alexander De Croo (Open Vld). Door die snel veranderende technologie kan je als overheid niet alleen staan, je moet samenwerken met die mensen."

Maar experts komen ook niet gratis. Vandaar dat er meer middelen moeten komen, liefst uit Europa. "De Europese Commissie heeft 1,8 miljard vrijgemaakt om de beveiliging van de lidstaten te verbeteren", zegt De Backer. "Het is mijn bedoeling om daarvan zo veel mogelijk naar België te krijgen. Want wij zijn een Europees knooppunt, we hebben de NAVO en de Europese Commissie, dus we zijn een doelwit, maar we moeten ook ons steentje bijdragen."

Tegelijk zijn we natuurlijk ook een klein landje. Vandaar dat we dus alle hulp kunnen gebruiken "Maar dat moet een Europese discussie zijn. We moeten ook beter samenwerken en zien hoe we onszelf én anderen kunnen versterken." Met andere woorden: het Centrum voor Cybersecurity moet Europees samenwerken.

Digitale overheid

Cyberaanvallen zijn niet de enige reden achter De Backers plan. "We moeten ook richting een digitale overheid. We hebben dat in België al een beetje, in de gezondheidszorg dankzij Maggie, en in de pensioenen. Maar het kan beter." Opnieuw verwijst De Backer naar Estland. "Daar hebben ze dat veel uitgebreider, net omdat ze een betere beveiliging hebben."

"Niet iedereen kan daar in alle databases." Da's natuurlijk in België nu ook niet het geval. Zo kan niet iedereen in het rijksregister. Maar we moeten meer grip krijgen op hoe wie aan welke data kan, en we moeten die controle overgeven aan de burger." Zo zou die op elk moment moeten kunnen weten wie er aan zijn gegevens kan. Daarom lanceerde De Backer het privacypaspoort, dat moet er deze legislatuur nog komen. Dat moet tegelijk ook vermijden dat we onze naam en geboortedatum overal nog eens moeten invullen.

Facebook en Fake News

Maar, zoals de hetze rond de privénummers op Facebook ons leert, 't is niet altijd genoeg dat het aan overheidszijde snor zit. Facebook bijvoorbeeld, heeft al genoeg controverses achter zich om een dik boek mee te vullen. Maar De Backer benadrukt dat de inspanningen daar op Europees niveau liggen en dat die ook vruchten beginnen af te werpen.

"Er komt een nieuwe Europese wetgeving in voege in mei 2018", zegt hij. "Alle bedrijven, ook Facebook en co. moeten zich daar aan houden. Zo zal een bedrijf dat gehackt wordt binnen een paar dagen naar de autoriteiten moeten stappen. En de Europese privacycommissie zal kunnen controleren én boetes opleggen." Niet dus zoals bij Yahoo, dat pas drie jaar na een hack toegaf dat er gegevens te grabbel waren gegooid.

Geen censuur

En ook over Facebook en fake news heeft De Backer wel wat te zeggen. "Ik ben tegen censuur", zegt de staatssecretaris. "Maar we moeten op Europees niveau kijken of die bedrijven hun algoritmes niet meer kunnen openstellen. Zo kunnen we zien wat de mechanismes zijn die ervoor zorgen dat zo'n nieuws snel scoort."

"Het is niet de bedoeling om Facebook of Twitter te brandmerken", zo zegt hij nog. "Ze vinden die Fake News-toestanden ook niet leuk en ze doen er dus zelf ook veel aan om dat zo veel mogelijk te vermijden. Daar hebben ze ook al publiek verklaringen over afgelegd."

Lees meer