Een stormveld van de noordpool tot onze kust: we moeten ons schrap zetten voor een stevige winterstorm

Het weer gaat de volgende dagen flink tekeer. Het begint morgen met een storm die het tij aan de kust gevaarlijk kan doen stijgen. Hier en daar wordt gesproken over een herhaling van de bekende Sinterklaasstorm. In heel het land is de komende dagen sneeuw mogelijk, en volgende week gaat het zelf overdag serieus vriezen. In de Ardennen kan zelfs 40 centimeter sneeuw vallen en gaan de skipistes zeker open.

Het wordt een situatie die we morgen in de gaten gaan moeten houden. De wind waait recht uit het zeegat en dus komen vrij stevige golven op onze kust af. Meteorologen spreken van het hoogste stormtij in 50 jaar. De storm zelf is vergelijkbaar met de Sinterklaasstorm van een paar jaar geleden. Aan de kust zijn rukwinden van 70 kilometer per uur mogelijk. Tegen vrijdag zou volgens de voorspellingen rond 14 uur een waterstand van 6,35 meter mogelijk zijn.

Het doet ook denken aan de situatie die in 1953 tot overstromingen heeft geleid, en waar onlangs de Eén-serie Als de dijken breken op gebaseerd was. Maar de wind zal minder hard waaien, en er zijn voorzorgsmaatregelen genomen die in 2013 tijdens de Sinterklaasstorm niet bestonden. Johan Vande Lanotte (sp.a), de burgemeester van Oostende, zegt aan het VRT Nieuws ook dat dit niet vergelijkbaar is met de storm uit de rampenserie.

Koud weer op komst

Het hele land krijgt overigens met guur winterweer te maken. We beginnen donderdag met droog weer, maar vanaf het zuidwesten groeit de kans op neerslag. Dat is eerst regen, maar in de loop van de avond kan dit overgaan in sneeuw of winterse neerslag. Ook vrijdag krijgen we af en toe regen en smeltende sneeuw bij temperaturen van zo'n 2 graden. In de Ardennen gaat het sneeuwen, er zou zelfs 40 centimeter mogelijk zijn zodat de skipistes er zeker open gaan. Ook zaterdag wisselen smeltende sneeuw en sneeuw elkaar af bij maxima van 2 graden.

Zondag blijft het overwegend droog, al zijn winterse buien nog steeds mogelijk. Vanaf maandag wordt het dan droger, maar het kwik daalt nog meer. In het binnenland is dan nog één graad mogelijk. Dinsdag en woensdag zakt de temperatuur mogelijk ook overdag onder het vriespunt. In het binnenland wordt het 's nachts -7 graden, in de Ardennen is dat -10. Pas in de week daarna lijken de kaarten op dit moment een beetje minder koud weer te brengen.

Lees meer