Google trekt stekker uit project dat de wereld internet zou bezorgen via drones op zonne-energie

Het leek een prachtig idee van Google: in de toekomst 5G-internet verspreiden via een drone op zonne-energie. Maar het Amerikaanse technologiebedrijf trekt nu de stekker uit het project Titan, dat te geldverslindend zou zijn. Toch geeft Google niet op om internet vanuit de lucht te verspreiden.

Google wou lichte, door zonne-energie aangedreven vliegtuigjes lanceren, die als satellieten op afstand worden aangestuurd. De drones zouden boven gebieden vliegen die nog niet verbonden zijn met het internet of regio's die na een natuurramp hun verbinding met de buitenwereld zijn kwijtgespeeld.

Om die drones te ontwikkelen nam Google dronemaker Titan Aerospace over in 2014. Het team van Titan werd ondergebracht in X, de tak van moederbedrijf Alphabet dat aan ambitieuze projecten werkt zoals Google Glass en de zelfrijdende auto. Maar het project Titan zou te geldverslindend zijn, meldt de nieuwssite van Google. De werknemers gaan nu aan de slag bij Project Wing, dat werkt aan drones die goederen thuisbezorgen.

Toch geeft Google het plan om internet vanuit de lucht te verspreiden niet op. Zo probeert het met Project Loon ballonnen - vliegende zendmasten – de lucht in te sturen. Het verschil met Titan is de reikwijdte. De ballonnen geven een bereik aan grote regio's, terwijl de drones op kleinere, specifieke regio's focussen. Loon werd al getest in Australië en Zuid-Amerika en de verschillende partners werken goed door om het project van de grond te krijgen.

Lees meer