Hoe we de natuur met z’n allen moeten redden

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

Onze aarde wordt warmer, zo ver zijn we al een tijdje. Dat het zo dramatisch is dat zelfs Antarctica begint te smelten, is nu ook een feit. Eén van de reusachtige ijsbergen van het continent staat op het punt los te scheuren, waardoor de zeespiegel met wel 10 cm dreigt te stijgen. Het begin van het einde van Venetië en de Lage Landen? Of van de ganse wereld? In de hoop te redden wat er te redden valt, is met z’n allen de handen in elkaar slaan de enige oplossing. Hieronder vind je 8 makkelijke tips om met het milieu aan de slag te gaan.

1. Weet wat je eet

Eerst en vooral: let op de hoeveelheid vlees die je verorbert. Voor een paar sappige stukjes biefstuk moeten dieren niet alleen sterven, hun winderigheid en uitwerpselen maken het gat in de ozonlaag groter. En wat eruit komt, moest ook ergens naar binnen gaan. Het voedsel waarmee deze dieren worden vetgemest heeft niet alleen veel kostbaar water nodig, het verwoest ook heel wat natuurlijke fauna en flora en doet het aantal bomen fors afnemen. Enkele keren per week kiezen voor vis of een volledig vegetarische variant is dan ook een mooie bijdrage.

Ook de hoeveelheid verpakkingen die we rond haast elk voedingsmiddel vinden, mag wel wat minder. Naast initiatieven zoals verpakkingsloze winkels is het ook altijd slim om voor siroopdranken te kiezen. Een fles frisdrank bestaat toch voor de meerderheid uit water, dus waarom dan niet enkel voor de zoetmakers gaan, en thuis gewoon je eigen leidingwater toevoegen? Duurzamer, en meer waar voor je geld!

Teveel gekookt? Voor zij die te grote ogen hebben en een te kleine maag bestaan er initiatieven zoals thuisafgehaald.be, waar je je restjes kan aanbieden aan mensen uit de buurt die nog wel wat lusten.

2. Verplaats je slim

Te voet of met de fiets is beter dan alles wat brandstof verbruikt, ok. Maar heb je toch een andere optie nodig, dan bestaan er naast het openbaar vervoer ook nog enkele interessante (en sociale) auto-initiatieven.

Verplaats je je in de auto, maar ben je die eenzame ritten beu en wil je bovendien wat in de kosten besparen? Sinds enige tijd is BlaBlaCar dé carpoolsensatie van het moment. Via de website blablacar.be of de handige app kan je met slechts enkele clicks een rit aanbieden of boeken. Succes verzekerd en weet: verbruik delen is besparen.

Voor wie toch liever zelf het stuur in handen heeft, bestaat er Cambio autodelen. Met je Cambio-kaart boek je een auto en verbruik en betaal je dus enkel wanneer het nodig is.

3. Kies je kledij

Ook over kledij is er al heel wat - terechte - heisa ontstaan. Naast het feit dat het modieus moet zijn, is een eerlijke en bewuste achtergrond steeds meer de maatstaf voor heel wat shoppers en modeketens. Toch kan er ook hier nog heel wat verbeteren. Even op een rij: waarop letten we best bij het kopen van onze kledij?

Let op de stoffen waarvan je kledij gemaakt is. Wist je dat katoen de nummer één is als het op milieubelasting aankomt? Bij de teelt is ongeveer 10 000 liter water nodig voor slechts één kilo opbrengst aan bruikbaar katoen. Ga liever voor biologisch katoen en kledij die voorzien is van keurmerken zoals het EKO-keurmerk, Biologische Katoen en Global Organic Textile Standard. Als je één van deze labels terugvindt, kan je gerust zijn. Of koop eens iets tweedehands: origineler kan niet!

© EVOKE

4. Recycleer!

Recycleren is meer dan belangrijk. Probeer steeds het juiste afval in de juiste emmer te mikken, en geef ook producten en apparaten die gevaarlijke of chemische stoffen bevatten de juiste plaats. Of breng je oude spullen gewoon naar de kringloopwinkel.

Wist je trouwens dat verpakkingen met statiegeld vaak nog de minst milieuvriendelijke zijn? Toch lijkt dat niet zo, omdat je het weer naar de supermarkt brengt voor hergebruik.

5. Het milieu mee op reis?

Dat reizen vaak niet erg milieuvriendelijk is, weten we al. Vliegmaatschappijen worden alsmaar goedkoper, waardoor mensen steeds sneller overhaald worden om in zo’n brandstofkanon te stappen. De Ijslandse vliegmaatschappij Wow Air zou binnenkort zelfs vluchten van Brussel naar LA aanbieden voor amper 179 euro. Een ware stunt, maar in positieve of negatieve zin?

Niet enkel vervoer van en naar onze bestemmingen, ook souvenirs blijken minder onschuldig te zijn dan ze lijken. Kaviaar, ivoor, juwelen van schildpad of koraal, grote schelpen of wilde orchideeën: je laat ze maar beter waar ze thuishoren. Bovendien is het vaak verboden zulke zaken mee naar huis te nemen.

6. Proper hoeft niet steriel te zijn

Je vuile was krijg je vandaag helemaal schoon bij 40 graden, ook de was die écht stinkt. Wist je dat wassen op 60 graden bijna dubbel zoveel verbruikt als op 40 graden? Stop je wastrommel ook altijd goed vol: dat geeft meer waar voor je verbruik.

Ook tijdens het schoonmaken van je huis kan het chemisch heel wat minder. Je krijgt je ramen ook schoon met azijn gemixt in water, of voor kleine vlekken gewoon met bruiswater. Handig!

Producten die parfum bevatten mogen dan wel lekker ruiken, ze kunnen je huid ook uitdrogen en zelfs je longen irriteren. Bovendien zijn ze slecht voor het milieu. En daar hoort, helaas, ook wasverzachter bij.

Schoon hoeft niet steriel te zijn, ook niet als het op persoonlijke hygiëne aankomt. Af en toe een kattenwasje in plaats van een bad of douche is niet alleen gezond voor je huid, het bespaart ook heel wat: 150 liter per badbeurt en 50 liter per 5 minuten douchetijd. En als je dan toch onder de douche wil: kruip eronder met je lief, veel plezanter!

7. Wie zijn tuin graag kortwiekt, weet niet wat hij mist

Een kort gazon is dieronvriendelijk en dus slecht voor het milieu, het is zelfs bijna net zo slecht als een betonnen vlak. Geef in de plaats wat ruimte aan je tuin om zich te ontpoppen tot een natuurlijke wildernis. Je zal zien hoeveel moois er te ontdekken valt; wilde bloemen en dieren hebben heel wat meer te bieden dan een saai grasveld. En denk eraan: minder tuinierwerk betekent meer tijd voor leuke dingen.

8. Dump Trump

Voor wie nog niet overtuigd was: de verkiezing van Donald Trump zal ook voor het klimaat geen goede zaak betekenen. Wie ideeën heeft om de bijna-president toch te overtuigen, mag zich hier aanmelden. Reden te meer om intussen zelf ons best te blijven doen.

 

Lees meer