VTM wil aflevering over babymoordenaar Kim De Gelder uitzenden, ondanks protest van zijn ouders

De steekpartij van Kim De Gelder in 2009 op een crèche in Sint-Gillis-Dendermonde doet nog steeds huiveren. Ook zijn ouders zijn er nog altijd niet goed van. Daarom doen ze er alles aan om een geplande uitzending van 'De Kroongetuigen' op VTM tegen te houden. Maar de zender wil daar niet van weten met de bedoeling "het publiek te informeren over maatschappelijk relevante feiten".

Flashback naar 23 januari 2009: Kim De Gelder richt een slachtpartij aan in de crèche Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde. Hij vermoordt twee baby’s en 54-jarige vrouw. Een week eerder brengt hij ook de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene om het leven. De Gelder werd in 2013 uiteindelijk tot levenslang veroordeeld voor 4 moorden en 25 moordpogingen.

Het VTM-programma De Kroongetuigen heeft nu een reconstructie van de moordpartij gemaakt en wil de aflevering uitzenden ondanks protest van de ouders van De Gelder. Volgens Het Nieuwsblad heeft hun advocaat de zender een brief geschreven met de vraag om de uitzending niet op de buis te brengen.

"Zijn ouders zijn geschokt dat alles opnieuw wordt opgerakeld", zegt Jaak Haentjens, advocaat van De Gelder. Ze hebben ook schrik voor de mogelijke gevolgen voor hun zoon in de gevangenis van Oudenaarde. "Hij leeft nog altijd onder een bijzonder veiligheids­regime, geïnspireerd op het vrijwaren van zijn veiligheid tegenover mede­gedetineerden."

Maar de advocaat van VTM laat weten niet af te zien van de aflevering. De zender wil "het publiek informeren over maatschappelijk relevante feiten". "Ook deze aflevering zal met het grootst mogelijke respect voor alle betrokkenen gemaakt worden, zoals we dat al drie jaar doen", geeft programmamaker Jeroen Wils aan. "En dus ook met veel respect voor de ouders van Kim De Gelder die mee slachtoffer zijn."

Lees meer